İş analizinin iş sağlığı ve güvenliği açısından önemi: Çorum imalat sanayinde bir uygulama
The importance of job analysis to occupational health and safety: An application in the Çorum manufacturing industry
- Tez No: 454379
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA ÇAĞIRAN KENDİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Analizi, İş Sağlığı, İş Güvenliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Job Analysis, Occupational Health, Occupational Safety, Occupational Health and Safety
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı, Çorum Organize Sanayi Bölge Müdürlüğüne kayıtlı imalat işletmelerinde iş analizi yapan işletmeler ile iş analizi yapmayan işletmeler arasında iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bakımından anlamlı bir fark olup olmadığını tespit etmektir. Bu amaca ulaşmak için 2016 yılı Kasım ayında 76 işletme ile yüz yüze anket yapılmıştır. Elde edilen bulgular SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan işletme yetkililerinin ortalama yaşı 35,68 olarak hesaplanmıştır. Yetkililerin %63,2'si lisans ve üzeri eğitime sahiptir. Yetkililerin % 78,9'u 10 yıldan az çalışma süresine sahiptir. Ortalama yaş, eğitim ve çalışma süresi birlikte değerlendirildiğinde organize sanayi bölgesindeki işletmelerin genç ve eğitimli bir kadroya sahip olduğu söylenebilir. Araştırmaya katılan işletmelerin %35,5'i makine imalat sektöründe faaliyet göstermekte ve %85,5'i küçük ve orta ölçekli işletmedir. Araştırma sonucunda işletmelerin %76,3'ünün iş analizi yaptığı, %23,7'sinin iş analizi yapmadığı ortaya konmuştur. Bu işletmelerin tehlike sınıfları incelendiğinde araştırmaya katılan işletmelerin %50'sinin tehlikeli sınıfta, %34,2'sinin az tehlikeli sınıfta ve %15,8'inin ise çok tehlikeli sınıfta yer aldığı görülmüştür. Yapılan ki kare analiz sonuçlarına göre, işletmelerin iş analizi yapıp yapmamaları ile işletme yetkililerinin cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim, işletmelerin faaliyet süreleri, yasal durumları, tehlike sınıfları ve çalışan sayıları arasında anlamlı bir fark olmadığı tespit edilmiştir (P>0,05). İş analizi yapan işletmeler ile iş analizi yapmayan işletmelerde iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları bakımından anlamlı bir fark olmadığı yapılan bağımsız örneklem t testi ile belirlenmiştir (P>0,05). Bu sonucun iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yasal bir zorunluluk olmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine whether there is a significant difference in the occupational health and safety practices between the enterprises that perform job analysis and those who do not perform job analysis in the manufacturing industry in enterprises registered in the Çorum Industrial Area Directorate. To achieve this goal, a face-to-face survey was conducted with 76 businesses in November, 2016. The collected findings were analyzed with the SPSS 22.0 package program. The average age of the business executives participating in the survey was 35.68. With 78.2% of the business authorities have less than 10 years of working experience. When the average age, education and working time are evaluated together, it can be said that the enterprises in the industrial area have a young and educated staff. A total of 35.5% are in the machinery manufacturing sector and 85.5% are small and medium-sized enterprises. From the survey's result , 76.3% of enterprises perform job analysis and 23.7% do not perform job analysis. When the hazard classes of the enterprises are examined, 50% of the surveyed enterprises are in the dangerous class, 34.2% are in the less danger class and 15.8% are in the very dangerous class. According to the results of the constructive square analysis, it was determined whether the enterprises perform job analysis or not and the significant difference between the genders, age, marital status, education, operation period, legal status, hazard classes and employee numbers of the business executives (p> 0,05). In the case of businesses that perform job analysis and those that do not perform job analysis, the independent sample test is conducted to determine that there is no significant difference in terms of occupational health and safety practices (P>0,05). It can be said that due to the fact that occupational health and safety practices are a legal requirement.