İmam Hatip Liselerinde popüler dindarlık düzeyi (Şemdinli örneği)
Popular religious level in Imam Hatip High Schools (Semdinli case)
  1. Tez No: 802433
  2. Yazar: KEVSER SEVMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA SAFA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din Sosyolojisi, Din, Toplum, Popüler Dindarlık, Şemdinli, Sociology of Religion, Religion, Society, Popular Religiosity, Semdinli
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Din ve dindarlık her zaman sosyal bilimlerin konusu, sosyal bilimcilerin ana çalışma alanlarından biri olmuştur. Çünkü din topluma seslenip ona bir biçim verir. Dindarlık da bireysel gibi görünmekle birlikte meydana getirdiği etkiler bakımından sosyal bir olgudur. Toplum ve din arasında karşılıklı bir ilişki vardır. Din, toplumun bütün alanları üzerinde etkili olduğu gibi toplum da aynı şekilde dini her yönüyle etkisi altına alır. Popüler halk dindarlığının şekillenmesinde, başka birçok faktörle birlikte dini tutum, yorum ve davranışlar ağırlıklı bir role sahiptir. Toplumun değerlerini ve günlük hayatını etkileyen modernleşme süreçleri, dini otoritelerin zihniyetlerini ve neticesinde kitlelerin de zihniyetlerini değiştirmektedir. Dinler kendilerinden önceki dinlerin ve kültürlerin etkisinde kalırlar. Bireylerin sosyal, ekonomik, siyasi, ahlaki, hukuki yaşantıları yeni inanışları ortaya çıkarır. Bunlar zamanla gelenekselleşir ve din, geleneksel inanç, inanış, kültür gibi kavramlar birbirine girer. Bunlar zamanla adeta ayrılmaz bir bütün haline gelmiştir. Popüler dini inanç ve davranışlar, halk arasında meşhur hale gelmiş, yaygın inanış ve gelenekleri kapsayan uygulamalar olarak toplumda yer eder. Çalışmamız, toplumlarda yaygın ve etkili bir dindarlık tarzı olan popüler dindarlık, dindarlığın boyutları, popüler dindarlığın geleneksellikle ilişkisi, popüler dindarlığa etki eden faktörler açısından ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Because religion appeals to society and gives it shape, religion has longbeen a topic for the socialsciences and one of the key areas of study for social scientists. Although religiosity may appear to be an individual trait, its effects make it a social phenomenon. Society and religion are mutually dependent on one another. In the same way that religion has an impact on every part of society; society also has an impact on religion. Religious beliefs, practices, and interpretations play a significant part in determining the level of popular folk religiosity, along with a number of other elements. The modernization processes, which have an impact on society'svalues and way of life, alter how religious leaders think, which in turn affects how the general public thinks. Religions are influenced by previous religions and cultures. The social, economic and political lives of individuals reveal new beliefs that become traditional over time. Conceptssuch as religion, tradition, belief, and culture intertwine. They have almost become an inseparable wholeover time. Popular religious belief sare all expressions that have become famous among the people and include common beliefs and traditions. The popular religiosity will be explored in ourstudy, which is a prevalent and effective form of religion and alsodiscussed popular religiosity's dimensions, link totraditionalism, and factors influencing it.