Doğanşehir halkının popüler dindarlık düzeylerinin sosyolojik açıdan incelenmesi
An examination from a sociological perspective of the popular religiosity levels of the people of Doğanşehir
  1. Tez No: 787305
  2. Yazar: SEMA DAĞLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler dindarlık, Normatif Dindarlık, Batıl İnanışlar, Doğanşehir, Halk İnanışları, Popular religiosity, normative piety, superstition, Doğanşehir, folk beliefs
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışma, Doğanşehir ilçesinde yaşayan halkın, popüler dindarlık düzeylerinin, sosyolojik açıdan incelenmesini konu edinmiştir. Araştırma alanının merkezinde ve kırsal alanlarında gerçekleştirilen bu çalışmada katılımcı gözlem, mülakat ve anket teknikleri uygulanmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmamızın giriş kısmında araştırmanın konusu, amacı ve önemine değinilmiştir. Araştırmamızın birinci bölümünde kavramsal çerçeve yer almakta olup konu ile ilgili kavramlar açıklanmıştır. Kavramsal çerçeve içerisinde dini farklılaşma neticesinde ortaya çıkan popüler dindarlık düzeyi, sosyolojik bağlamda ele alınmıştır. İkinci bölümümüzde araştırmanın yöntem ve teknikleri, veri toplama araçları ve analizleri ele alınmıştır. Bu tekniklerle çalışmanın kapsamı detaylı bir şekilde açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümümüzde ilk olarak araştırma alanı hakkında genel bilgiler verilmiştir. Daha sonra anket ve mülakat teknikleriyle elde edilen bulgular değerlendirilip yorumlamaya tabi tutulmuştur. Sonuç kısmımızda ise Doğanşehir ilçesindeki popüler dindarlık düzeyinin varlığı tespit edilmiştir. Tespit edilen popüler dindarlık tutumları ile çeşitli değişkenler arasındaki ilişki ortaya çıkartılıp değerlendirilmiştir. Popüler dindarlık alanında yapılan bu çalışmanın, Türk popüler dindarlığının anlaşılması ve değerlendirilmesine katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the popular religiosity levels of the people living in the Doğanşehir district. In this study, conducted in the center and rural areas of the research area, participant observation, interview and survey techniques were implemented. In the introduction of our three-part study, the subject, purpose and importance of the research has been adressed. The first part of our research includes the conceptual framework and describes the concepts of the matter. The level of popular religiosity devotion, which is the result of religious differentiation within the conceptual framework of this study is discussed in the sociological context. In the second section, the methods and techniques of the research, data collection tools and analysis were discussed. After that the scope of the study was detailed. In our third section, we first provide an overview of the research area. After that we evaluate and interpret the findings obtained with questionnaire and interview techniques. In our conclusion, the existence of the popular religiosity level in the Doğanşehir district has been identified and assessed. The relationship between popular religiosity attitudes and various variables were evaluated. This study in the field of popular religiosity is aimed at contributing to the understanding and evaluation of Turkish popular piety.