Uzunayak kömür madenciliğinde tabanyollarının tasarımı için bir mühendislik klavuzunun belirtilmesi
  1. Tez No: 45440
  2. Yazar: AHMET ÖZARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GERÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Uzunayak Kömür Madenciliği, Tabanyolu Tasarımı, Tabanyolu Durayhğı, Tabanyolu Tahkimatı, Longwall Coal Mining, Gateroad Design, Gateroad Stability, Gateroad Support
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 307
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi UZUNAYAK KÖMÜR MADENCİLİ?İNDE TABANYOLLARININ TASARIMI İÇİN BİR MÜHENDİSLİK KILAVUZUNUN GELİŞTİRİLMESİ Ahmet ÖZARSLAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan GERÇEK Temmuz 1995, 307 sayfa. Uzunayak kömür madenciliğinde tabanyollannın tasarımında kullanılabilecek bir mühendislik kılavuzu hazırlanmıştır, önce tabanyollannın duraylığı üzerinde etkin olan faktörler araştırılmış ve tabanyollannın çeşitli tasarım aşamaları için geliştirilmiş olan tasarım ilkeleri ayn ayrı ele alınarak derlenmiştir. Sonra, Türkiye Taşkömürü Kurumu (T.T.K.) ve Türkiye Kömür îşletmelerfne bağlı Orta Anadolu LinyMerfnde (O.AL.) tabanyolu uygulamaları tanıtılmış ve tasarım yaklaşımları uıÖZET (devam ediyor) değerlendirilmiştir. Son olarak da tabanyolu tasarımında yapılabilecek iyileştirmeler için öneriler sunulmuştur. Bu kapsamda, önce bilgi birikimi ve aktarımının önemi vurgulanmıştır. Pano defterleri ve sistematik tabanyolu gözlemleri tanıtılarak sağladıkları yararlar açıklanmıştır. Daha sonra da T.T.K/da ve OAL.'de tabanyollarmda yapılabilecek iyileştirmeler için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis DEVELOPMENT OF AN ENGINEERING MANUAL FOR THE DESIGN OF GATEROADS IN LONGWALL COAL MINING Ahmet ÖZARSLAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof.Dr. Hasan GERÇEK July 1995, 307 pages. An engineering manual has been prepared for the design of gateroads in longwall coal mining. Firstly, the factors which influence the stability of gateroads have been investigated and design principles developed for various design stages of gateroads have been compiled separately. Then, gateroad applications at the mines of Turkish Hardcoal Enterprises (T.T.K.) and Central Anatolian Lignite Mines vABSTRACT (continued) (O.A.L.) of Turkish Coal Enterprises (T.K.I.) have been described and design approaches have been evaluated. Finally, recommendations for improvement in gateroad design have been presented. In this context; firstly, the importance of collection and transfer of information has been emphasized; panel books, systematical gateroad observations have been introduced and their benefits have been explained: At least recommendations to improve gateroad practices at the T.T.K. and O.AL. mines have been given.