Küreselleşme sürecinde kentlerin dönüşümü ve ulus-devletlerin geleceği
Conversion of cities and future of the nation states in globalization process
  1. Tez No: 454420
  2. Yazar: MUHARREM ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ETHEM KADRİ PEKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Globalization, nation-state, city, world city, future of nation states
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
En basit anlatımla dünya üzerindeki mal, sermaye, bilgi, kültür gibi değerlerin sınır tanımaksızın hareket edebilmesini ifade eden küreselleşme süreci, var olan toplumsal yapı ve kurumları da kendine özgü koşullar çerçevesinde dönüştürmektedir. Küreselleşme sürecinin dönüşüme zorladığı toplumsal yapı ve kurumlardan biri de ulus-devlettir. Bu süreçte ulus-devletin egemenliği önemli değişimler geçirmiş, hatta kimi yazarlara göre ulus-devletin etkinliği tümüyle yok olmuştur. Küreselleşme sürecinin değiştirdiği ve dönüştürdüğü bir diğer toplumsal yapı ise kentlerdir. Gerçekten de küreselleşme, kentler üzerinde ekonomik, sosyo-kültürel ve mekânsal açılardan önemli değişimler yaratmıştır. Ulus-devletler kentlerde baş gösteren bu değişimden şüphesiz dolaylı olarak etkilenmektedir. Ancak kentlerin ulus-devlet üzerinde yarattığı etkiler, ulus-devletleri en azından öngörülebilir bir gelecekte tarih sahnesinden silecek düzeyde değildir. Bu çalışmada, kentlerin ulus-devlet egemenliğine hangi düzeyde etkiledikleri veya etkileyecekleri ve ulus-devletlerin geleceğinin ne olacağı sorularına cevap aranmaktadır. Anahtar Kavramlar: Küreselleşme, ulus-devlet, kent, dünya kenti, ulus-devletlerin geleceği
Özet (Çeviri)
In its simplest term, describing unlimited movement of values such as property, capital, knowledge and culture, globalization process is the conversion of existing social structure and institutions within the frame of unique conditions. The nation state is one of the social structures and institutions, which has been forced to be converted by globalization process. In this process, the sovereignty of the nation-state has changed significantly, and to some authors, the efficiency of the nation-state has completely disappeared. Another social structure being converted and changed through the globalization process is cities. In fact, globalization has a deep impact on economic, socio-cultural and spatial aspects of cities. Without doubt, the nation states have been influenced by such changes in cities. Although, there is an impact of cities on a nation state, it is not at the level that may eradicate the nation states from the stages of history, at least in predictable future. In this study, the answers have been sought for the questions: to what extent the cities have influenced or will influence the sovereignty of the nation states and how the future of nation states will be.