Fiyatlandırma hedefleri ve yöntemleri: KOBİ'ler üzerinde bir araştırma
Pricing objectives and methods: A research on SME's
- Tez No: 454421
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞUAYIP ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fiyat, Fiyatlandırma Hedefleri, Fiyatlandırma Yöntemleri, İşletme Fonksiyonları, Price, Pricing Objectives, Pricing Methods, Business Functions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
şletmenin karlılığına ilişkin tüm çabaların bir sonucu olarak fiyat, farklı işletme fonksiyonlarını fiyatlandırmaya ilgili kılmaktadır. Bu çabalara ortak olan tüm işletme fonksiyonları da fiyatlandırmanın sonuçlarından etkilenmekte ve fiyatlandırma sürecini bir şekilde etkilemektedir. Bu araştırmanın amacı, temelde yönetim, pazarlama ve finans gibi işletme fonksiyonlarının fiyatlandırma hedefleri ve yöntemleri açısından farklılık ve benzerliklerinin tespit edilmesidir. Bu anlamda, literatürden alınan 18 fiyatlandırma hedefi ve 19 fiyatlandırma yönteminden oluşan bir anket çalışması hizmet, imalat ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ)lerde çalışan 326 yöneticiye uygulanmıştır. Verilerin analizinde ki-kare bağımsızlık testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; en çok benimsenen fiyatlandırma yöntemlerinin maliyet-temelli yöntemler olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, pazarlama ve finans fonksiyonlarının rekabetle ilgili hedefleri, işletme sahiplerinden daha önemli olarak gördüğü sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Price, as an output of all efforts related to profitability of organizations, makes various business functions involved in pricing. All business functions participate in these efforts are influenced by the results of pricing and also influence pricing process. The purpose of this research is to detect differences and similarities between business functions such as management, marketing and finance in the context of pricing objectives and methods. In this regard, a survey which study consists of 18 pricing objectives and 19 pricing methods got from the literature was applied on 326 executives who work in small and medium sized enterprises (SME) which operate in services, manufacturing and merchandising industries. In the analysis of data, Chi-square Test of Independence and One Way Variance Analysis (ANOVA) were used. According to the results, the most adopted pricing methods are cost-based methods. Furthermore, marketing and finance functions think the methods related to competition are more important than company owners do.