Bir akıllı kamu binasının yangın güvenliği bakımından incelenmesi
A research on a smart public building with regards to the fire safety
- Tez No: 454447
- Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Kazalar, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Accidents, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yangın, Akıllı Bina, Yangın Güvenliği, Yangın Riski, Yangın Algılama Sistemleri, Fire, Smart Building, Fire Safety, Fire Risk, Fire Detection Systems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
İnsanoğlu ilk çağlardan beri mahremiyetini koruyan, güvenli, rahat yaşanabilecek, iklimsel ve kültürel koşullara uyum sağlayan yapılar inşa etme çabasında olmuştur. Diğer yandan nüfusun artması, doğal kaynakların azalması, uluslararası rekabet, enerji maliyetlerinin artması, çevre kirliliği ve konfor şartlarını iyileştirme gibi sebepler bina tasarım yaklaşımına yeni boyutların dahil edilmesini zorunlu kılmıştır. Bu durum sonucunda binalar hem akıllı hem de yüksek bina statüsünde yapılmaktadır.(Kılıç,2007) Akıllı binalar tasarımdan kullanım aşamasına kadar farklı sistemlerin birbiriyle ilişkilerinin sağlandığı binalardır. Akıllı binalarda mekanik, elektrik ve elektronik olarak sistemlerle verilerin ölçülmesi kaydedilmesi ve analizlerinin yapılarak otomatik karar verilmesini sağlamak amaçlanmıştır. Akıllı bina tanımından sonra yüksek bina tanımı da bina yüksekliği 21.50 m'den, yapı yüksekliği 30.50 m'den fazla olan binalardır. Yüksek binalarda yangın algılama sistemi çalışma prensibi yangını algılar, yangını söndürmez ya da kontrol altına almaz. Bu nedenle yangının kontrol altına alınması için aktif yangın koruma sistemi veya pasif koruma sistemleri ile entegre edilmelidir. Çalışma yaptığımız binada, yangın ihbar ve alarm sistemi uygulanmıştır. Bu sistem yangın paneli ve alarm ünitelerinden oluşmuştur. Yangın algılama ve uyarı sistemi sıcaklık artışı ya da duman detektörlerinin sinyal alması ile sesli ve ışıklı alarm vermesi ile sağlanmıştır. Kamera güvenlik sistemi ile entegre olarak hangi dedektörden uyarı geldiyse sorumlu kişinin ekranına görüntüsü yansıtılmaktadır. Yangın merdivenleri, yangın güvenlik holleri, pompa dairesi duvarları ve kapılar yangına dayanıklı tesis edilmiştir.Yağmurlama sistemi projeye uygun yapılmış ve duman kontrol sistemi yangın damperi ile egzozlardan sağlanmaktadır.Araştırma neticesinde, bina genelinde yangın güvenliği ile sistem çalışabilirliğinin denetimi yapılmaktadır. Sadece yangın söndürme tüpleri ve sağlık güvenlik işaretlerinde eksikler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human beings have been made an effort to construct safe and secure buildings protecting the privacy, making life easier and comfortable, and complying with the climatic and cultural conditions since the ancient times. on the other hand, the reasons like the population increase, the decrease of natural resources, the international competition, the increase of energy costs, the environment pollution and the amelioration of comfort conditions necessitate to consider the new ideas concerning the approach of building design. as a result of this, buildings are built in both smart and high-rise building status.(Kılıç,2007) The smart buildings are those in which the interrelations of the different systems from the design stage to the using stage are provided. measuring and recording mechanically, electrically and electronically the data by the systems, and providing an automatic decision making by analyzing them are the basic aims of the smart buildings. after the definition of smart building, high-rise building is defined by buildings of which height is more than 21.50 m. and the constructional height more than 30.50 m. the working principle of fire detection system in the high-rise buildings do not extinguish fire and take it under control, but only detect it. for this reason, they have to be integrated with the active or passive fire protection systems in order to take fire under control. fire damage can be only decreased with the rapid detection by the rapid intervention of fire department or automatic fire-extinguishing system. A fire warning and alarm system has been applied in the building in which we have worked. this system consist of the units of fire panel and alarm. the fire detection and warning system works by giving sound and light alarm and warning after temperature rise or smoke detectors signaled. and, integrating with the video surveillance system, the warning that comes from any detector is reflected to the screen of the person in charge. the fire-escape stairs, the fire safety halls, the walls of the fire pump room and the doors are constructed in fire-resistant. the sprinkler system is designed to be proper to the project and in enough number. the smoke detection system is provided by the fire damper and the exhaust system.According to the research outcome, the fire safety has been provided throughout the building and the system operability control has been carried out by various fire scenarios. some shortcomings are only detected to be in the fire extinguisher cylinders and the health safety signs.