Sağlık sektöründe performansa dayalı ücretlendirme sisteminin değerlendirilmesi (Bursa Devlet Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi örneği)
In the health sector performance-based compensation system analysis (Ali Osman Sönmez Oncology Hospital and Bursa State Hospital sample)
- Tez No: 454485
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, Performans yönetimi, Performansa dayalı ek ödeme sistemi, Health, Performance management, Performance based remuneration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Sağlık Bakanlığı tarafındangeliştirilen performansa dayalı ek ödeme sistemi uygulaması ile devlet hastanelerinde de performans yönetim sürecine geçilmiştir. Çalışmamızda Bursa ilindeki Bursa Devlet Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde uygulanmakta olan mevcut sistemden çalışanlarınmemnuniyetleri, sistemi adil bulmaları, iş yükü düzeyleri ve sistemin performans vemotivasyonlarını etkileme düzeyleri ile performansa dayalı ek ödeme sistemi ile arasında anlamlı birfarklılığın olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın amacı; Bursa ilindeki Bursa Devlet Hastanesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi'nde uygulanan performansadayalı ek ödeme sisteminin hastanede çalışanlar tarafındanalgılanma biçimleri ile performansa dayalı ek ödeme sistemi ile ilgili hazırlananifadelere verdikleri cevaplar arasında anlamlı farklılıklar olup olmadığını tespitetmektir. Bu tespit ile mevcut performans değerlendirme sistemi ile ilgili hastanedeçalışanların algıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada veri toplama kaynağı olarak anket yönteminden faydalanılmıştır. Anket formunda yer alan sorular kaynak taraması ve uzmanların görüşleri doğrultusunda araştırmacı tarafından hazırlanılmaya çalışılmıştır. 511 kişi çalışmaya katılmayı kabul etmiştir.Araştırma sonucunda anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiş ayrıca çalışanların sistemden memnun olmadıkları, sistemi adil bulmadıkları, sistemin performans ve motivasyonlarını olumsuz etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Developed by the Ministry of Health, additional performance-based payment system to hospitals in the state with the implementation of the performance management process has been passed. In our study, Bursa Ali Osman Sönmez Oncology Hospital and Bursa State Hospital and the satisfaction of the employees from the current system that is implemented in the system find it fair, workload levels and influencing their motivation levels and the performance of the system with additional performance-based payment system, whether there is a significant difference between investigated. The purposes of the research, Bursa Ali Osman Sönmez Oncology Hospital Bursa State Hospital and additional payment based on the performance of the system applied at the hospital is perceived by the employees in the formats with additional performance-based payment system related to prepared statements to determine if there are significant differences between their answers. This detection current to determine the perceptions of the employees related to the performance evaluation system in the hospital have been studied. In the study the survey method of data collection has benefited from as a source. The questions in the questionnaire, literature review and experts opinions in the light of by the researcher tried to prepare. 511 people has agreed to participate in the study.As a result of research were found to have significant differences in addition, the employees are not satisfied with the system, The system they do not find it fair, have a negative impact on the performance of the system and their motivation have been identified.