Dâvûd-i Karsî'nin Şerhu'l-Kasîdeti'n-Nûniyye adlı eserinin tahkik ve değerlendirmesi
Davud Karsi's commentary on Qasida al-Nuniyya: Critical edition and evaluation
  1. Tez No: 454645
  2. Yazar: ÖMER ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN YURDAGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Karsî, Nûniyye, Hızır Bey, Kasîde
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 300
Özet
Bu çalışma Dâvûd-i Karsî'nin (ö. 1169/1756) Şerhu'l-Kasideti'n-Nuniyye adlı eserinin edisyon kritiğiyle birlikte, eserin içeriğine dair bir incelemeyi içermektedir. İlahiyat, nübüvvet ve ahiret bahislerine dair bir akaid metninin ele alabileceği bütün meselelere temas eden bu eser, Matürîdî Mezhebi esasları çerçevesinde kaleme alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Dâvûd-i Karsî'nin hayatı, eserleri ve ilmî şahsiyeti ele alınmıştır. İkinci bölümde el-Kasidetü'n-Nuniyye adlı manzum eser ve şerhleri hakkında bilgi verildikten sonra Dâvûd-i Karsî'nin esere yazdığı şerhin muhtevası incelenmiş ve şerh kelâm ilmi açısından değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise şerhin tahkiki (edisyon kritiği) yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study provide an examination of Davud Karsî's commentary on al-Qasida al-Nuniyya with a critical edition of the text. This commentary which deals with the all issues related to theology, prophetology and eschatology that a creed text contains had been written within the Maturidite tradition. The first chapter of the study deals with the life, works and scholarly character of the author, Davud-ı Karsî. The second chapter examine the content of the commentary in terms of Islamic theology with an information about the main text and commentaries that had been written on it. Finally the critical edition of the commentary is introduced in the third chapter. Keywords : Karsî, Nuniyya, Hızır Bey, Qasida