Yûsuf el-Harpûti'nin Dâvûd el-Karsî'nin Şerhu Usûli'l-Hadîsli'l-Birgivî'si üzerine yazdığı şerhin tahkîk ve değerlendirmesi
Analysis and method of commentary written by Yusuf al-Harpûti on Dâvûd el-Karsi's Şerhu Usûli'l-Hadîsli'l-Birgivî
- Tez No: 772548
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH DİNDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Tahkîk, İmam Birgivî, Dâvûd-i Karsî, Yûsuf el-Harpûti, Hadith, Verification, İmam Birgivî, Dâvûd-i Karsî, Yusûf el-Harpûti
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Bu çalışma, Dâvûd-i Karsî'nin hadis usûlü alanına dair Şerhu Risâleti Usûli'l-Hadis li'l-Birgivî adlı eseri üzerine Osmanlı döneminin son âlimlerinden Yusuf el-Harpûti tarafından yazılan Şerhu Şerhi Usûli'l-Hadîs li Dâvûde'l-Karsî alâ Risâleti'l-Birgivî isimli şerhin tahkîkidir. Çalışmamız bir giriş ile üç ana bölümden meydana gelmektedir. Giriş kısmında araştırmanın konusu, kavramsal çerçevesi, kurumsal alt yapısı hakkında bilgi verilerek alan yazını için öneminden bahsedilmiştir. Birinci bölümde İmam Birgivî, Dâvûd-i Karsî ve Yusuf el-Harpûti'nin hayatı, ilmî şahsiyeti ve eserleri ile ilgili bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Şerhu Şerhi Usûli'l-Hadîs li Dâvûde'l-Karsî alâ Risâleti'l-Birgivî'yi tanıtılarak, şerhin nüshaları ve bulundukları kütüphaneleri tespit edilmiş ve şârihin eserinde takip ettiği metod izah edilmiştir. Üçüncü bölümde İmam Birgivî, Dâvûd-i Karsî ve Yusuf el-Harpûti'nin yazmış oldukları metinler harekelenerek muntazam bir şekilde bilgisayar ortamına aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is based on Dâvûd-i Karsi's work called Şerhu Risâleti Usûli'l-Hadis li'l-Birgivî on hadith methodology, written by Yusuf el-Harpûti, one of the last scholars of the Ottoman period. It is the review of the commentary named Karsi alâ Risaleti'l-Birgivî. Our study consists of an introduction and three main parts. In the introduction part, information about the subject of the research, its conceptual framework and institutional infrastructure is given and its importance for the literature is mentioned. In the first chapter, information about the life, scientific personality and works of Imam Birgivî, Dâvûd-i Karsi and Yusuf al-Harpûti is given. In the second part, the copies of the commentary and the libraries in which they were found were determined, and the method followed by the commentator in his work was explained by introducing the Şerhu Şerhi Usûli'l-Hadîs li Dâvûde'l-Karsî alâ Risâleti'l-Birgivî. In the third chapter, the texts written by Imam Birgivî, Dâvûd-i Karsi and Yusuf al-Harpûti were transferred to the computer environment in a regular way.