Comparative effectiveness of input-based instructions on L2 grammar knowledge: Textual enhancement and processing instruction
Girdi-temelli iki farklı öğretim yönteminin yabancı dil dilbilgisi öğretimine etkileri: Metinsel girdi ve yapılandırılmış girdi alıştırmaları
  1. Tez No: 454687
  2. Yazar: SEVAL BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADEM SORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girdi-temelli Öğretim Yöntemi, Metinsel Girdi Geliştirme Alıştırmaları, Yapılandırılmış Girdi Alıştırmaları, Çocuklara Yabancı Dil Öğretimi, Input-based Instructions, Focus-on-form, Textual Enhancement, Processing Instruction, Teaching English to Young Learners
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışması iki farklı girdi temelli öğretim yönteminin, Metinsel Girdi Geliştirme ve Yapılandırılmış Girdi Alıştırmaları, İngilizce geniş zaman 3. tekil şahıs ekinin edinimine etkisini araştırmıştır. Bu çalışma yarı deneysel bir çalışma olup başlangıçta 43 katılımcıdan oluşan iki deney grubu içermektedir. Her iki deney grubuna da eğitimden bir hafta önce bir ön test uygulanmış ve sonrasında ikişer ders saati boyunca Yapılandırılmış Girdi ve Metinsel Girdi Alıştırmalarını içeren iki farklı uygulama yürütülmüştür. Eğitimden bir gün sonra her iki gruba da son test uygulanmıştır. Son olarak, edinimin kalıcı olup olmadığını ortaya koymak adına dört hafta sonra farklı bir son test uygulanmıştır. Bu çalışmada, iki farklı girdi temelli öğretim yönteminin ortaokul düzeyinde İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin hedef dildeki geniş zaman tekil şahıs ekini kavrama ve (eğitim süresince üretim yaptırılmamasına rağmen) üretim düzeylerine ne kadar katkıda bulunacağının ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Sonuçlar, her iki yöntemin de katılımcıya kavrama düzeyinde katkıda bulunduğunu ancak ekin üretimine ilişkin olarak aynı etkiye sahip olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This quasi-experimental study investigated the effects of two different types of input-based instructions, namely Textual Enhancement (TE) and Processing Instruction (PI) on the acquisition of English Simple Present Tense third person singular form (–s). To this end, elementary level young learners (n = 43) learning English as a Foreign Language (EFL) were employed for the study, and then randomly distributed into two experimental groups as TE and PI groups. Each group received its own specific instruction for two regular classroom hours: the TE group received textual enhancement; the PI group received processing instruction. The groups were assessed within a pretest, an immediate posttest and a delayed posttest design. The assessment materials included one interpretation task (grammaticality judgment task) and two production tasks (form correction and written production tasks). All the instructional and assessment materials used in the study were piloted twice on a similar group of students prior to the main study to check the difficulty level of the instructional materials, the reliability of the tests and the clarity of the instruction. The overall findings showed that both TE and PI groups improved their performance on the interpretation-level task; however, they failed to improve their performance on the production-level tasks.