An interpretative phenomenological analysis of the experiences of guilt in first-time mothers: An existential exploration
İlk kez anne olanlarda suçluluk deneyimlerinin yorumlayıcı fenomenolojik analizi: Varoluşsal bir keşif
- Tez No: 761317
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADIGA OSMANLI SHIROLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: annelik, suçluluk, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA), varoluşçuluk, motherhood, guilt, Interpretative Phenomenological Analysis (IPA), existentialism
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
İlk annelik bir kadın için eski hayatın bırakıldığı ve yeni sorumlulukların alındığı bir süreçtir. Yeni doğmuş bir bebeği yaşatmak, onunla bedensel bir ortaklığa sahip olmak ve anneliğin getirdiği tüm değişiklikler varoluşsal bir kriz olarak tanımlanabilir. Bu dönemde, suçluluk duygusu kaçınılmaz olarak anneliğin bir parçası haline gelebilir. Bu çalışma, ilk kez anne olan bireylerin suçluluk duygularını nasıl deneyimlediklerini ve bu duyguyu varoluşsal boyutlar açısından nasıl anlamlandırdıklarını incelemektedir. Bu amaç doğrultusunda, ilk kez anne olan bireylerin deneyimlerini derinlemesine incelemek adına nitel bir yaklaşım kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşmeler çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. 7 katılımcı ile yapılan görüşmelerin ardından, görüşmeler Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonrasında 4 ana tema ortaya çıkmıştır: 'başkasına karşı sorumluluk', 'bağımsızlık ihtiyacı', 'sosyal inşa: ideal anne imajı' ve 'suçlulukla başa çıkma'. Sonuçlar, ilk kez anne olan bireylerin varoluşun dört boyutu olan fiziksel, sosyal, kişisel ve spirituel boyutlarda suçluluğu etkileyen deneyimlerin bulunduğunu ve suçluluğun bu boyutlar içerisinde etkileri olduğunu göstermiştir. Katılımcılar, emzirme ve bebeğin fiziksel bakımı konusunda suçlu hissettiklerini ve yanlış yapmak konusunda kaygı ve korku duyduklarını ifade etmişlerdir. Bebekten bağımsız olma ihtiyaçları olduğunda bu ihtiyaçları onlar için suçluluk hislerine yol açmıştır. Ayrıca suçluluk sosyal standartları karşılamamakla da ilgilidir. Anneler suçluluk ile baş etmede genel olarak yapıcı yollar bulamadıklarını belirtmişlerdir. Son olarak, üstlendikleri sorumluluk duygusu nedeniyle hayatın anlamının onlar için değiştiğini söylemişlerdir. Ortaya çıkan sonuçlar ilgili alan yazın ve varoluşçu teoriler ışığında tartışılmıştır. Gelecek araştırmalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
First-time motherhood is when the old life is abandoned, and new responsibilities are taken. Keeping a newborn alive, having a bodily partnership with it, and all the changes it brings can be identified as an existential crisis. In this period, feelings of guilt can inevitably become a part of motherhood. This study examines how first-time mothers experience and make sense of their feelings of guilt in terms of existential dimensions. For this purpose, a qualitative approach was used to examine the experiences of first-time mothers in depth. Semi-structured interviews were conducted online. After the interviews were conducted with 7 participants, the interviews were analyzed using the Interpretative Phenomenological Analysis (IPA) method. After the analysis, 4 main themes emerged: 'responsibility for others', 'need for independence', 'social construction: the image of the ideal mother', and 'coping with guilt'. The results showed that first-time moıthers have experiences that affect guilt in the four dimensions of existence: physical, social, personal, and spiritual. That guilt influences these dimensions. The participants felt guilty about breastfeeding and physical care of the baby and were worried and afraid about doing something wrong. When they needed to be independent of the baby, this need gave rise to feelings of guilt for them. Also, guilt is related to not meeting social standards. Mothers stated that they could not find constructive ways to cope with guilt in general. Lastly, they said that the meaning of life had changed because of their sense of responsibility. The results are discussed in light of the relevant literature and existential theories. Recommendations for future research are presented.