Suggested framework for designing, implementing, and conducting an effective internal control system 'applied on Turkish company'
  1. Tez No: 454704
  2. Yazar: MOSTAFA AHMED ALI MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAFET AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç Kontrol Sistemi. COSO, BSC, Benchmarking, CSA, Internal Control System, COSO, BSC, Benchmarking, CSA
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
İş dünyasındaki hızlı değişim sebebiyle, risklerin üstesinden gelebilmek ve fırsatları değerlendirebilmek için, etkili bir iç kontrol sistemi benimsenerek, inişli.çıkışlı ve değişken hale gelen risk ve fırsatların başarılı bir şekilde izlenmesi gerekmektedir. Bir çok düzenleyici kuruluş, örneğin; COSO (Committee of Sponsoring Organization of the Treadway Commission), iç ve dış çevrelerine göre kendi iç kontrol sistemlerini tasarlamak, uygulamak ve yönetmelerinde firmalara yol göstermek için bir iç kontrol çerçevesi oluşturmuştur. Fakat COSO'nun oluşturduğu bu çerçeve, tavsiyeler, şartlar ve özelliklerden oluşan bir yol haritasıdır. Bu, içerdiği yol haritasının talimatlarına uymaya yönlendirmek için bazı uygulanabilir araçlar gerektiren standartlaştırılmış bir çerçevedir. Türkiye'de şirketler, abartılı risk ve fırsatlar üreten, inişli çıkışlı ekonomik ve politik değişkenler, zayıf iç kontrol kültürü, yeterli tecrübeye sahip, yetkin personel eksikliği, ve iç kontrol alanının altyapısındaki diğer sorunlardan etkilenen özel bir iş çevresinde yönetilmektedir. Bu çalışma, karşılaştırma (Benchmarking), kurumsal karne ve kontrol-öz değerleme (Balanced Scorecard and Control-self assessment) gibi geleneksel teknikleri COSO'nun iç kontrol çerçevesi ile entegre etmek için bir çerçeve önermektedir. Çalışma, Türk şirketlerinin, COSO'nun iç kontrol çerçevesine uygun, etkili bir iç kontrol sistemi tasarlama, uygulama ve yönetmesine yardımcı olmak için bir temel ilkeler modeli ortaya koyar. Böylelikle, Türk şirketlerine, toplam kaliteye ulaşacak, etkili bir iç kontrol sistemi kurma ve geliştirme noktasında destek olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the rapid changes of business and operating environments, risks and opportunities have become volatile variables that need to be successfully navigated through adopting an effective internal control system to overcome risks and exploit opportunities. Many regulatory organizations, e.g. the Committee of Sponsoring Organization of the Tradeway Commissions (COSO), have issued an internal control framework to guide companies in designing, implementing and conducting their internal control systems according to their internal and external environments. However, the COSO's framework is a roadmap of recommendations, conditions, and characteristics. It is a standardized framework which requires some applicable tools to direct the implementation of its roadmap's instructions. In Turkey, companies operate in a special business environment of volatile and accelerated economic and political variables producing an over-expanding risks and opportunities, weak internal control culture, and the deficiency of sufficient experienced and competent personnel and other infrastructure in the field of internal control. Therefore, the current study suggests a framework for integrating traditional techniques, e.g. Benchmarking, Balanced Scorecard and Control-self assessment with the COSO's Internal Control – Integrated Framework. It presents a building-block model to assist Turkish companies design, implement, and conduct an effective internal control system in accordance with the COSO's Internal Control – Integrated Framework. Hence, it is expected to assist Turkish companies in building and developing an effective internal control systems that achieves total quality.