Local climate change governance: The case of Turkish metropolitan municipalities
Yerel iklim değişikliği yönetişimi: Türkiye büyükşehir belediyeler örneği
- Tez No: 454705
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ KARATEPE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İklim Değişikliği, Yönetişim, Yerel Yönetimler, Azaltım, Uyum, Climate Change, Governance, Local Governments, Mitigation, Adaptation
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
Küresel iklim değişikliğinin neden olduğu zorluklar ile mücadele edebilmek için her bir yönetim kademesinde paydaşlar arasındaki işbirliğinin gerekliliği giderek daha çok vurgulanmaktadır. Özellikle kamu ve kamu dışı kurumların katılımıyla yerel yönetimlerin izlediği azaltım (mitigation) ve uyum (adaptation) politika ve stratejiler gelişmekte olan ülkelerde önemli rol oynadığı düşünülmektedir. Bu amaçla, bu çalışma Türkiye'deki büyükşehir belediyelerinin girişimleri örneği ile gelişmekte olan ülkelerde yerel yönetimler tarafından iklim değişikliği koruma politika ve stratejilerin nasıl ve neden yapıldığı sorusu üzerinde durmaktadır. Bu çalışmayı yapmak için nitel ve nicel araştırma yöntemi kullanılmıştır, dolayısıyla belediyelerin stratejik planları ve yıllık faaliyet raporları içerik analizi kapsamında incelenmiş, bu tür politika ve stratejilerin benimsenmesinin belirleyicilerini tespit etmek için regresyon analizi yapılmıştır. Bu çalışma ile yerel iklim değişikliği azaltma faaliyetleri çoğunlukla kentsel altyapı ve ulaştırma alanlarındaki tedarik (provision) modu ile gerçekleştirildiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, küresel iklim değişikliği parametrelerinde değişikliğe neden olan stres faktörlerinin ve sosyo-ekonomik koşulların yerel iklim değişikliği girişimlerinin belirleyici faktörleri olduğu gösterilmiştir. Ancak, hassasiyet (vulnerability) düzeyinin bir göstergesi olarak risk faktörleri ise açıklayıcı bir role sahip olmadığı bulunmuştur. Gelecekteki çalışmalar daha fazla açıklık sağlanması bakımından il ve ilçe belediyelerinde değerlendirmesini, kamu dışı aktörleri, daha fazla değişkenin kullanılmasını ve ilgili uzman kişilerle detaylı görüşmelerin yapılmasını da kapsayabilir.
Özet (Çeviri)
The necessity of cooperation among stakeholders at each administration level is increasingly emphasized to be able to thoroughly tackle challenges posed by global climate change. Particularly the mitigation and adaptation policies and strategies followed by local governments with the involvement of both public and non-public institutions are believed to be playing a crucial role in developing countries. To this end, this study elaborates how and why local climate change protection policies and strategies are carried out by local governments in developing countries in the case of the metropolitan municipalities' initiatives in Turkey. In order to conduct such a research, both qualitative and quantitative research methods are adopted; thus in addition to studying the strategic plans and annual action reports of municipalities as part of a content analysis, a regression analysis is conducted to identify the determinants of the adoption of such policies and strategies. This study concluded that the local climate change mitigation activities are predominantly implemented by provision modes in the urban infrastructure and transportation areas. Moreover, it is shown that stress factors – causing changes in the parameters of global climate change – and socio-economic conditions are determining factors in local climate change initiatives. However, it is found that risk factors – as an indicator of the vulnerability level – have been found not having an exploratory role. Future studies may include assessment of provincial and distinct municipalities, the non-public actors, use more variables, and conduct in-depth interviews with corresponding experts to achieve further clarification.