Dilemmas of Turkish liberalism in the Early Republican period: Ahmet Ağaoğlu
Erken Cumhuriyet devrinde Türk liberalizminin ikilemleri: Ahmet Ağaoğlu
- Tez No: 454706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜMİN KÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Bibliography, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: liberalizm, liberal milliyetçilik, Türk liberalizmi, Erken Cumhuriyet Dönemi, liberalism, liberal nationalism, Turkish liberalism, Early Republican Period
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez milliyetçi bir aydın olan Ahmet Ağaoğlu'nu aynı zamanda Erken Cumhuriyet dönemi Türk liberalizminin en önemli şahsiyetlerinden biri olması itibariyle incelemektedir. Ağaoğlu'ndaki liberal tutumun gözlendiği kavramlar, bu kavramlarda klasik liberalizmle bağdaşmayan ikilemler tezin inceleme alanını oluşturmaktadır. Bu çalışmada Ağaoğlu'nun Erken Cumhuriyet döneminde ileri sürdüğü liberal anlayış incelenerek, onun bu dönemde savunduğu liberal değerlerin temelinde klasik liberalizm ve onun değerlerinden ziyade liberal milliyetçiliğin var olduğu ortaya konacaktır. Tezimizin ana konusu olan Ahmet Ağaoğlu'nun Erken Cumhuriyet dönemindeki liberal çelişkilerinin aslında birer çelişki değil onun liberal milliyetçi tutumundan kaynaklanan özellikler olduğu ve Kemalist iktidar-entelektüel ilişkisi bağlamında değerlendirilebilecek çelişkilerinin de yine sahip olduğu bu eklektik ideolojisine dayandığı gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Ahmet Ağaoğlu, a nationalist intellectual, at the same time one of the important figures of Turkish liberalism during the Early Republican Period in the Turkey. The concepts in which the liberal attitude in Ağaoğlu is observed and the dilemmas which are incompatible with classical liberalism in these concepts constitute the field of examination of this thesis. In this study, by examining Ağaoğlu's liberalism in the Early Republican Period it will be presented that the liberal values he defended during this period are not based on classic liberalism and its values but based on liberal nationalism. It will be shown that Ahmet Ağaoğlu's main controversy, and his liberal contradictions at the Early Republican Period are in fact not a contradiction but a characteristic of its liberal nationalist attitude, and that contradictions can be assessed in the context of Kemalist power-intellectual relations are also based on his eclectic ideology.