The effect of financial ratios and macro factors on BİST-30 index returns
Finansal oranların ve makro faktörlerin BİSTt-30 endeks getirileri üzerine etkisi
- Tez No: 454726
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SITKI SÖNMEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse Senedi Getirileri, BIST-30 Endeksi, Finansal Oranlar, Makro Faktörler, Stock Returns, BIST-30 Index, Financial Ratios, Macro Factors
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Doğuş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmada hisse senedi getirileri ile finansal oranlar arasında herhangi bir ilişki olup olmadığı ve en çok hangi makro faktörün hisse senedi getirilerini etkilediği Çoklu Regresyon Analiz Modeli kullanılarak incelenmiştir.Özsermaye Kârlılık Oranı, Cari Oran ve Borç/Özsermaye Oranı finansal oranlar olarak kullanılmıştır. Hisse senedi getirilerini etkilemesi beklenen makro faktörler olarak oynaklık endeksi, altın fiyatı, enflasyon, brent petrol fiyatı, para arzı, Bovespa endeksi, gayri safi yurtiçi hasıla, sanayi üretim endeksi kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, Bovespa index hisse senedi getirilerini etkilemekte ve ayrıca finansal oranlar ile hisse senedi getirileri tahmin edilebilmektedir. Borç/Özsermaye Oranı, cari oran ve özsermaye kârlılık oranından daha yüksek tahmin etme gücüne sahiptir.
Özet (Çeviri)
In this study deals whether there is any relationship between stock returns and the financial ratios and to determine which macro factors are the most effective on stock returns by using Multiple Regression Analysis Model.Financial ratios including return on equity, debt to equity ratio and current ratio. Volatility index, gold price, inflation, brent oil price, money supply, Bovespa index, gross domestic product and industrial production index are used as macro factors that are expected to affect stock returns.According to the results of the analysis, Bovespa index affects stock returns and also the financial ratios can predict stock returns as the Debt to equity has the higher predictive power than Current ratio and Return on equity.