Restoran işletmelerinde otantizm uygulamaları ve otantik pazarlama üzerine bir araştırma: İstanbul örneği
A research on authentic practices and authentic marketing in restaurant enterprises: Sample of İstanbul
  1. Tez No: 454735
  2. Yazar: SEDA YETİMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT SORMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otantizm, Otantik Pazarlama, Restoran İşletmeleri, Turizm, İstanbul, Authenticity, Authentic Marketing, Restaurant Enterprises, Tourism, İstanbul
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Yeme-içme ve kültür ögelerini birleştiren gastronomi kavramı, bunu turizmin pazarlama boyutuyla da ön plana çıkaran, bir tür özel ilgi turizmi olarak değerlendirilen ve bu destinasyonların gelişimine katkıda bulunan bir disiplindir. Turizm sektörünün vazgeçilmez bileşenlerinden oluşan yeme- içme faaliyetleri kişileri zaman içerisinde yeni beklentilere ve arayışlara sürüklemiştir. Bu durum, işletmecileri orijinal ve otantik olan, mevcut özelliklerini kaybetmeden taşıyan, gerçeğe ve aslına sadık kalınarak meydana getirilmiş turistik ürünleri sunmaya yönlendirmiştir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, otantizm kavramının, turizm, yiyecek içecek işletmeleri ve pazarlama konularıyla ile ilişkilendirilmesi sonucu işletmecilerin yoğun rekabet ortamında seçilir olması adına uyguladıkları pazarlama faaliyetlerinin ortaya konulmasıdır. Uygulamaya veri sağlayabilmek ve uygulamanın amacına ulaşabilmek için araştırmaya evren olması bakımından İstanbul'da otantik konsepte sahip olan restoranlar taranmış ve bu restoranlar arasından çalışmaya mekan, menü, servis, dekorasyon, pazarlama, reklam ve satış açısından otantik boyutların inceleneceği uygun konseptteki 9 işletme belirlenmiştir. Veriler işletmelerin yöneticileriyle yüz yüze görüşme yoluyla elde edilmiş ve kayıt altına alınmıştır. Veriler ayrıntılı ve sistematik olarak incelenmiş ve içerik analizi yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda otantizm kavramının ve otantik unsurların, yiyecek-içecek sektöründe hizmet veren veya bu sektöre girecek olan işletmeler için rolü ve bu işletmelerin sektöre sağlayacağı rekabet açısından önemli öneriler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
The concept of gastronomy combining eating and drinking with cultural elements is a discipline, which takes the foreground in terms of tourism marketing and is considered a kind of special interest tourism contributing to the development of gastronomic destinations. Board activities, essential elements of tourism sector, have driven people to new expectations and chase in time. As a result, business managers are oriented to offer original and authentic products, which are created remaining faithful to reality and authenticity without losing actual features. In this regard, this study aimed to uncover the marketing activities that business managers implement in order to be preferable in intense competition environment driven by the association of the concept of authenticity with tourism, food and beverage sector, and marketing. In order to obtain data and achieve the aim of the study, we investigated several restaurants in Istanbul and identified 9 restaurants with authentic concept consistent for analysis for the aspects of venue, menu, service, decoration, marketing, advertising and sales. Study data was obtained through face-to-face interviews with the managers of the relevant restaurants and subjected to a detailed and systematic analysis. Data was interpreted by using content analysis method. In consideration of the results of our analyses, we offered noteworthy suggestions regarding the role of authenticity concept and authentic elements and their competitive significance for businesses that already render service or prepare to step in the refreshment sector