Sürdürülebilir turizm kapsamında Kapadokya'ya gelen yabancı turistlerin Türkiye'ye bakışı ve güvenlik algısı
Safety perceptions and viewpoints on Turkey of foreing tourists visiting Cappadocia in context of sustainable tourism
- Tez No: 454736
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDURRAHMAN DİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Güvenlik Algısı, Potansiyel Suç Algısı, Tekrar Ziyaret Niyeti, Sustainable Tourism, Safety and Security Perception, Potential Crime Perception, Revisit Intention
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Güvenlik, insanlar için temel ihtiyaçlarından sonra gelen çok önemli bir kavramdır. Turizm sektörü de yapısı itibariyle insan odaklı olduğu için, güvenlikle ilgili yaşanan en küçük olumsuzluklardan bile çok çabuk etkilenebilmektedir. Turistler bir destinasyona seyahat etmeden önce kendi can ve mal güvenliklerinden emin olmak isterler. Bu yüzden seyahat etmeyi düşündükleri bir destinasyon hakkında bilgi arayışı içine girerler ve bu bölge hakkında çeşitli yollar aracılığı ile bilgi edinebilirler. Turistler gerek yazılı ve görsel medya gerek arkadaş tavsiyesi ve gerekse geçmiş deneyimleri sayesinde edindikleri bilgiler sonucunda seyahat etme konusunda olumlu ya da olumsuz bir karar vermektedirler. Genellikle turistler güvenlik riskinin en az olduğu ve kendileri güvende hissettikleri yerleri ziyaret ederler. Aksi durumlarda ise aynı destinasyonu gelecekte tekrar ziyaret etmekten vazgeçmektedirler. Sürekli suç olaylarının yaşandığı bir destinasyon ne kadar turistik çekiciliklere sahip olsa da bölgede turist sayısının tatmin edici olması ve turizmin faaliyetlerinin sürdürülebilir olması mümkün değildir. Çalışmanın temel amacı ülkemizin önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya bölgesini ziyaret eden turistlerin Türkiye hakkındaki genel görüşlerini öğrenmek ve bölgedeki potansiyel suç ve güvenlik algılarını tespit etmek ve daha sonra potansiyel suç ve güvenlik algısının turistlerin tekrar ziyaret niyetlerine etkisi olup olmadığını araştırmaktır. Bu kapsamda Kapadokya'yı ziyaret eden yabancı turistlerden 2016 yılı ağustos-ekim aylarında 388 adet anket toplanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir. Kavramsal çerçeve tamamlandıktan sonra bölgeyi ziyaret eden turistlerin demografik özelliklerine göre potansiyel suç ve güvenlik algılarında anlamlı farklılıklar olduğu ve potansiyel suç ve güvenlik algılarının tekrar ziyaret niyetlerini etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Safety is a very important concept that comes after people's basic needs. Because the tourism sector is also human-focused in nature, it can be affected very quickly by even the little negativeness about safety and security incidents. Tourists want to be sure of their safety of life and property before traveling to a destination. So they search for information about a destination where they think to travel. And they can get information about this region through various ways. Tourists make a positive or negative decision to travel as a result of informations they receive thanks to written and visual media, friend suggestions and with their past experiences. Tourists usually visit places where they feel safe and security risks are minimal. Otherwise, they won't revisit the same destination in the future. No matter how many touristic attractivnesses a destination have where continous crime incidents happen, it is not possible that the number of tourists is satisfactory and the tourism activities are sustainable in there. The main purpose of the study is to learn the general opinions of the tourists about Turkey visiting Cappadocia region which is one of the important tourism centers of Turkey and to determine the potential crime and security perceptions of the tourists in the region and then to investigate whether the potential crime perception and safety and security perception have an effect on tourists' revisit intention or not. In this context, 388 questionnaires were collected from foreign tourists visiting Cappadocia during the August-October 2016 period and the results were analyzed. After conceptual framework it was concluded that there were significant differences in potential crime and safety and security perceptions according to the demographics of tourists visiting the region and that potential crime and safety and security perceptions affected their revisit intention.