Kindi, Razi ve Farabi'de çağdaş zihin felsefesi problemlerinin izleri
A research for the tracks of the problems of contemporary philosophy of mind in al-Kindi, Rhazes and al-Farabi
- Tez No: 454737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ARICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Kindi, Razi, Farabi, Zihin Felsefesi, Al-Kindi, Rhazes, Al-Farabi, Philosophy of Mind
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
İslam filozoflarında çağdaş zihin felsefesinin bazı temel problemlerinin izlerinin inceleneceği bu çalışmada; söz konusu yazarların modern dönemde sistematikleşmeye başlamış bir problem alanı (yani zihin felsefesi) karşısında aldıkları pozisyon araştırılmaktadır. Klasik dönem İslam filozoflarının güncel tartışmalarla ilgisi kurulması amaçlanan çalışma şu gibi faydalı sonuçlar elde edebilir: Birincisi İslam felsefesi alanının“Antik Yunan'la aydınlanma dönemi arasında bir geçiş felsefesi”olmadığı aksine çağdaş düşünceye bile adapte olabilen zihinler yetiştirdiğini gösterir. İkincisi felsefe tarihi kitaplarında atlanarak geçilen bu alanın hak ettiği değeri ona iade eder. Üçüncüsü çağdaş zihin felsefesi tartışmalarına İslam felsefesi paradigmasıyla katkıda bulunur. Dördüncüsü İslam felsefesi metinlerinin çağdaş felsefe okurlarının ilgi alanına girmesini sağlar. Beşincisi İslam felsefesini bir tarihçi olarak ele almaz; aksine yeni İslam felsefesi metinleri oluşturabilmek için ortaya çıkan çabanın bir parçası olur. Çalışmada takip edilen yöntemler şunlardır: Birincisi klasik dönem İslam felsefesinin bir ortaçağ felsefesi olduğu vurgulandı. Bu bağlamda İslam felsefesi metinlerinin dili dikkatle incelendi. İkincisi filozofların kapalı metinlerindeki ifadelere değil, daha çok onların tanımlarına ağırlık verildi. Kindi, Razi ve Farabi'nin düşüncelerinin ele alındığı bu çalışmada; bu filozofların zihinle alakalı düşüncelerin bazen çağdaş anlayışa erişecek kadar derinlikli olduğunu bazen de ortaçağ felsefesi izleri taşıması yüzünden çağdaş zihin anlayışlarından uzaklaştığını gördük.
Özet (Çeviri)
We are going to search the tracks of some basic problems of contemporary philosophy of mind in Islamic philosophers' books. And we hope to identify the thoughts of this authors about a problematic space of the philosophy that have been systematized yet. This research may benefit to these things: First, it shows that Islamic philosophy isn't a bridge philosophy between the ancient Greek and modern western philosophers, but it can still adapt to the contemporary philosophy investigations. Second, it does justice to Islamic philosophy that have been disregarded in many books about the history of philosophy. Third, it benefits the issues of contemporary philosophy of mind. Forth, it brings the writings of Islamic philosophy closer to contemporary readers. Fifth, it becomes a part of efforts to produce new texts of Islamic philosophy. Our method focused on these things: First we emphasized that classical Islamic thought is a part of medieval philosophy. So we care about the language of this authors in their books. Second, we focused on their identifies rather than their cloudy expressions. We examined in this thesis al-Kindi, Rhazes and al-Farabi. And we saw that sometimes these philosophers can be aware of some problems that have been systematized in last era. And sometimes they become distant to contemporary theories of mind because they speak with medieval language.