Epistemik öznenin ontolojik statüsü
The ontological statue of epi̇stemical subject
  1. Tez No: 454738
  2. Yazar: BURAK KADİR DURAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ARICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Varlık, Bilgi, Özne, Nesne, Ontoloji, Epistemoloji, Exists, Knowledge, Subject, Object, Ontology, Epistemology
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, felsefi tartışmalardan yola çıkarak epistemik öznenin ontolojik statüsünü belirlemeyi amaçlamaktadır. Felsefi literatür içinde yer alan varlık-bilgi tartışmaları bu araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Bu bağlamda nitel araştırma yöntemi kullanılarak, felsefi tartışmalarda yer alan varlık-bilgi etkileşimi üzerinden epistemik öznenin mevcut ontolojik statüsü sorgulanmış ve mevcut literatüre eleştiriler getirilmiştir. Bilinen bir epistemik özne olmasının çelişkili olduğu ileri sürülerek, bilinen bir epistemik öznenin bilinmesinin onu bilen değil, bilinen yaptığı, bu durumun ise sonsuz bir geri gidişe sebep olarak epistemik öznenin ontolojik statüsünün belirlenmesini imkansızlaştırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçtan hareketle epistemik öznenin ontolojik statüsünün belirlenmesi için yeni bir varlık-bilgi tanımlamasının gerekli olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis we aimed to identify the ontological statue of epistemical subject by looking at philosophical discussions. The existence-knowledge discussions that get involved in philosophical literature constitutes this investigation's content. In this regard we investigate the ontological statue of epistemical subject by considering the existence-knowledge interactions in philosophical literature and we criticize that literature. We claimed that there can't be any epistemical subject who is being known: this is a contrary idea. When a“known epistemical subject”known, he/she becames a“known epistemical subject”not a“knowing epistemical subject”; and this causes an endless return; so we can't identify the ontological statue of epistemical subject. Finaly we arrived the result that we need a new definiton of the existence-knowledge to identify the ontological statue of epistemical subject.