ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞA SAHİP EBEVEYNLERİN ÇOCUKLARININ CİNSEL EĞİTİMİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (KKTC ÖRNEĞİ)
  1. Tez No: 992358
  2. Yazar: LEYLA BARTİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇAĞLA GÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak eğitimi, Aile eğitimi, Ana-baba eğitimi, Anne eğitimi, Baba eğitimi, Cinsel eğitim, Erken çocuk eğitimi, Evde eğitim, Zihinsel engelli çocuklar, Çocuk eğitimi, Moral education, Family education, Parents education, Mother education, Father education, Sexual education, Early child education, Homeschooling, Mentally retarded children, Child education
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  11. Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin çocuklarının cinsel eğitimi ile ilgili görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada yöntem olarak, karma yöntem araştırmalarından yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Çalışma grubu oluşturulurken, sıralı ve eş zamanlı karma yöntem örnekleme kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, ilgili alan yazın taranarak geliştirilen ve uzman görüşü alınarak düzenlenen anket soruları ve yüz yüze görüşme için kullanılan yarı yapılandırılmış sorulardan yararlanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri 200 ebeveynden, nitel verileri ise aynı çalışma grubu içerisinden yüz yüze görüşme için gönüllü olan 15 ebeveynden elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik (frekans ve yüzde) ve Ki-Kare testi kullanılmıştır. Analiz için SPSS 26,0 kullanılmıştır. Nitel veriler ise betimsel analizle yorumlanmıştır. Ebeveynlerin cinsel eğitimin gerekliliğine ilişkin görüşleri incelendiğinde, %94,5'inin cinsel eğitimin gerekli olduğunu düşündükleri görülmüştür. Nitel bulgular kapsamında13 ebeveyn cinsel eğitimin gerekli olduğu yönde yanıt verirken 2 ebeveyn olumsuz yönde yanıt vermiştir. Ebeveynlerin cinsel bilgilerin kimler tarafından/hangi yaşta verilmesi gerektiğine ilişkin görüşleri incelendiğinde, cinsel bilgilerin alınabileceği kişiler bağlamında hem nicel, hem de nitel bulgular temelde anne-babaya işaret ederken, anne baba dışındaki kişiler olarak öğretmen ve doktor belirtilmiştir. Ebeveynlerin cinsel bilgilerin içeriğine ilişkin görüşleri incelendiğinde, nicel bulgular kapsamında cinsel eğitiminde yer alması gerektiği düşünülen konulara ilişkin olarak; cinsel organlar, bedensel değişimler ve cinsel istismar konularının en fazla tercih edilen konular olduğu görülmüştür. Nitel bulgular kapsamında, cinsiyet farklılığını nasıl anlattıklarına ilişkin ebeveynlerin vermiş oldukları yanıtlar incelendiğinde 9 ebeveynin böyle bir konuyu anlatmayacaklarına/nasıl anlatacaklarını bilmediklerine yönelik yanıtlar verdiği, 4 ebeveynin örneklendirerek anlatacaklarına, 1 ebeveynin konuyu sınırlandırarak anlatacağına, 1 ebeveynin ise bu konuda destek alacağına ilişkin yanıtlar verdiği görülmüştür. Çocuklarıyla onun bedensel değişimi konusunda neler paylaştıklarına ilişkin ebeveynlerin görüşleri incelendiğinde, 5 ebeveynin bilgi vermekten kaçınma, ne anlatacağını bilmeme gibi gerekçeler belirterek paylaşma yapma taraftarı olmadıkları görülmüştür. 10 ebeveyn ise; kişisel bakım, büyüme/değişme veya cinsellikle ilgili soruların içeriğine göre anlayacağı şekilde çocukla paylaşımda bulunduklarını/bulunacaklarını belirtmişlerdir. Ebeveynlerin cinselliğe ilişkin sorular karşısında yaşadıklarına ilişkin görüşleri incelendiğinde, nicel bulgular kapsamında, ebeveynlerin %62,5'unun cinsel bilgi vermek için çocuğun soru sormasını beklemeyi uygun gördüğü, bununla birlikte ebeveynlerin %44,5'inin sorular karşısında rahat-doğal olduğunu ifade ettiği görülmüştür. Nitel bulgular kapsamında ise 15 ebeveynden 6 ebeveynin rahat-doğal olduğunu belirttiği bulgusu elde edilmiştir. Sorular karşısında yaşanan güçlüklere ilişkin olarak ise en çok bilgi yetersizliği güçlüğü yaşandığı ifade edilebilir. Araştırmadan elde edilen bulgular doğrultusunda, özel gereksinimli çocukların cinsel eğitimine yönelik nitelikli programlar geliştirilmesi ve öğrencilerin bu konuda eğitim alması, bunun yanı sıra ebeveynlerin ve öğretmenlerin bu konuda bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the views of parents with children with special needs on the sexual education of their children. The pattern of converging parallel mixed method was used in this study. Sequential and simultaneous mixed sampling method was used to create the working groups. The data of the research was obtained by making use of the questionnaire questions developed for face-to-face interview by scanning the relevant literature and organized by taking expert opinion. Quantitative and qualitative data of the study were obtained respectively from 200 parents and 15 of them who volunteered for face-to-face interviews within the same study group. Descriptive statistics (frequency and percentage) and Chi-Square test were used in the analysis of quantitative data. SPSS 26.0 was used for the analysis. Qualitative data were interpreted through descriptive analysis. When the parents' views on the necessity of sexual education were examined, it was seen that 94.5% of them thought that sexual education was necessary. Within the scope of qualitative findings, 13 parents responded in the direction that sexual education is necessary, while 2 parents responded negatively. When the opinions of parents about who should be giving sexual information/at what age were examined, both quantitative and qualitative findings point to the parents in the context of the people from whom sexual information should be obtained, while the teachers and the doctors are specified as other options. When the opinions of parents regarding the content of sexual information are examined, It has been observed that sexual organs, physical changes and sexual abuse are the most preferred subjects regarding the issues that are thought to be included in sexual education within the scope of quantitative findings. Within the scope of quantitative findings, the responses of the parents concerning how they describe the differences in gender are examined, it was seen that 9 of the parents answered regarding that they wouldn't explain or tell such a topic like that, 4 parents would give examples by describing the issue, 1 parent would explain it by limiting the issue and 1 parent would give support on this theme. When the parents' opinions about what they have shared with their children about the change in their physical appearances were examined, the examinations showed that 5 of the parents have avoided to share the stating reasons such as giving information and not knowing what to tell. Also 10 parents reported that they are going to share some stuff according to the content of questions about personal care, growth / change or sexuality, in a way that the will understand. When the opinions of the parents about the experiences concerning questions about sexuality were examined, it was seen that within the scope of quantitative findings, 62.5% of the parents find it appropriate to wait until the child asks questions to give sexual information, however 44.5% of the parents stated that they were comfortable and natural in response to the questions. According to the qualitative findings, it was found that 6 of the parents out of 15 reported that they were comfortable and natural. The difficulties that observed in the questions are mostly regarded to the lack of knowledge. In the light of the information obtained from the researches, it is recommended to develop qualified programs for the sexual education of children with particular needs and to educate students on that issue, as well as to raise awareness of parents and teachers on this issue.