Homofobiyle baş etme grup rehberliği programına ilişkin deneysel bir çalışma
An experimental study regarding group guidance counseling on dealing with homophobia
  1. Tez No: 441399
  2. Yazar: ESRA UMMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Homofobi, homofobiyle baş etme grup rehberliği programı, öğretmenler, LGBT, eşcinsel öğrenciler, Homophobia, group guidance program to deal with homophobia, teachers, LGBT, homosexual students
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmada öğretmenlere“Homofobiyle Başetme Grup Rehberliği”(HBGR) programı uygulanmıştır. HBGR programının öğretmenlerin eşcinsellere yönelik tutumları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmanın deney grubunda bulunan öğretmenlere 8 oturumluk“Homofobiyle Başetme Grup Rehberliği Programı”uygulanmıştır. Kontrol gruplarına ise herhangi bir işlem yapılmamıştır. Deney grubu öğretmenlerine haftada bir olmak üzere ortalama 120 dakika süren 8 oturumluk grup rehberliği etkinliği yapılmıştır. Araştırmanın verileri deney ve kontrol grubunda bulunan öğretmenlere uygulanan“Hudson ve Ricketts Homofobi Ölçeği”aracılığıyla elde edilmiştir. Söz konusu ölçek 1.deney ve 1.kontrol grubu öğretmenlerine öntest, sontest ve izleme ölçümleri olarak; 2.deney ve 2.kontrol grubu öğretmenlerine ise sontest ve izleme ölçümleri olarak uygulanmıştır. Araştırmanın verilerinin analizinde SPSS 17 paket programı kullanılmıştır. Bulgular incelendiğinde, öğretmenlere uygulanan programın öğretmenlerin homofobi tutum puanını azalttığı ve bu etkinin uzun süreli olduğu görülmüştür. Bu sonuçlardan hareketle öğretmen yetiştiren ve istihdam edilen tüm kurumlarda, bu programın uygulanması önerilmektedir. Öğretmenlerin eşcinsellere yönelik olumsuz tutumlarının azaltılmasında, heteroseksist ve homonegatif olmayan sıcak ve koşulsuz kabullenici ilişkilerin ve iletişimin geliştirilmesinin gerek LGBT gerekse de heteroseksüel öğrenciler açısından faydalı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research a“Group Guidance for Dealing with Homophobia (GGDH)”program was applied to teachers. The effects of the GGDH program on the attitudes of teachers towards homosexual students was examined. An 8 session“Group Guidance for Dealing with Homophobia”program was applied to the 8 teachers that were in the research group. Nothing was applied to the control group. Research group teachers attended 8 sessions, once per week, 120 minutes each. The data of the research was collected by the“Hudson and Ricketts Homophobia Scale”. The mentioned scale was applied as a preliminary test and obversation to 1. research and 1. control group teachers; and a final test and obversation to 2. research and 2. control group teachers. SPSS 17 pack program was used to analyze the quantitative data of the research. When the findings were examined, it was seen that the program reduced the homophobic attitude points of the teachers and this was continued long term effect. In light of these results, it is recommended that this program is applied in every institution that trains or employs teachers. It is thought that reducing the negative approach of teachers towards homosexuals and improving the heterosexist and homonegative relationships and changing it to a wam and unconditioned dialogue would benefit heterosexual students as much as LGBT students.