Sınıf öğretmenlerinin eğitimde drama kullanımına ilişkin yeterlik algıları ve drama kavramına yönelik metaforları ile görüşlerinin incelenmesi
Elementary school teachers' competency perceptions of drama in education and examining their metaphors towards drama concept and opinions
- Tez No: 454765
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: eğitimde drama, sınıf öğretmenleri, metafor, drama in education, class teachers, metaphor
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Teknolojinin hızla geliştiği dünyada dijital destekli, teknolojik destekli öğretim yöntemleri her ne kadar artmış olsa da insana ve topluma dönük öğretim yöntemlerine de ihtiyaç bir o kadar artmıştır. Eğitimde drama yöntemi de, topluma ve kişiselliğe dönük bu özellikleriyle belirtilen ihtiyaca yönelik bir öğretim yöntemi olduğu söylenebilir. Bu araştırmanın genel amacı; Mersin' de görev yapan sınıf öğretmenlerinin eğitimde dramaya ilişkin yeterlik algı düzeylerini belirlemek, yeterlik düzeylerini çeşitli değişkenler açısından(cinsiyet, meslekte hizmet yılı, mezun olunan üniversite, drama eğitimi alma durumu) incelemek, eğitimde drama yöntemi hakkında görüşlerini açık uçlu ve kapalı uçlu sorular aracılığı ile almak ve eğitimde drama kavramına ait metaforik algılarının belirlenip ortaya çıkartılmasıdır. Araştırma tarama (survey) modelli betimsel bir araştırma olup yakınsayan paralel desende kurgulanmıştır. Bu araştırmanın evrenini Mersin ili 4 merkez ilçede görev yapan 2137 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Örneklemi 2014-2015 eğitim- öğretim yılında evrenden 'tabakalı küme örnekleme' yöntemine göre hinterlandlara göre belirlenmiş okullardan seçilen 441 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak“Kişisel Bilgi Formu”, Tanrıseven (2013) tarafından geliştirilen“Eğitimde Drama Kullanımına İlişkin Yeterlik Algısı Ölçeği”, araştırmacı tarafından hazırlanan“kapalı uçlu sorular formu”,“açık uçlu sorular formu”ve“metafor formu”kullanılmıştır. İstatistiksel analizler için SPSS 17.0 programı kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucu veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler kullanılmış olup; kapalı uçlu sorular için frekans ve yüzde değerleri hesaplanmıştır. Nitel veriler için içerik analizi yapılarak Miles ve Huberman'ın güvenirlilik katsayısı hesaplanmıştır. Araştırmada sınıf öğretmenlerinin genel yeterlik algıları açısından eğitimde drama kavramına ilişkin genel yeterlik algıları ve alt faktör olan drama planlaması, uygulanması ve değerlendirilmesine yönelik yeterlik algı düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Alt boyutlar incelendiğinde ise planlama boyutunda drama eğitimi alma, uygulama boyutunda cinsiyet ve drama eğitimi alma; değerlendirme boyutunda cinsiyet değişkeni açısından anlamlı farklılık çıkmıştır. Sınıf öğretmenlerinin eğitimde drama kavramına yönelik görüşleri incelendiğinde eğitimde dramanın öğrencinin kişisel gelişimini sağladığını; etkili bir yöntem olduğu; yaparak yaşayarak öğrenmeyi sağladığı görüşlerine ulaşılmıştır. Eğitimde drama kavramına ait metaforik algıları incelendiğinde eğitimde drama kavramı için derse destek verici olarak kullanıldığı; yaşamın kendisi olduğu; aydınlatıcı olduğu görüşlerine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapid development of technology, the need for technologically assisted teaching methods has increased, along with the need for human-based teaching methods. The method of drama in education can also be said to be a teaching method directed towards these needs, which is characterized by collectivity and personality. The purpose of this study is to determine the level of competence perceptions of the classroom teachers working in Mersin in relation to the drama in education, to examine the proficiency levels in terms of various variables (gender, years of service in the profession, graduate school, drama education), and to identify and reveal the metaphorical perceptions of drama in education. The research is a survey-type descriptive research and constructed with the converging parallel design. The universe of this research is composed of 2137 class teachers working in four central districts of Mersin province. 441 class teachers in 2014-2015 academic year were selected from the schools according to the hinterland based on the 'stratified cluster sampling' method.“Perception Questionnaire Form”,“Open-ended Question Form”and“Metaphore Form”were used as the data collection tool in the“Personal Information Form”,“Perception of Proficiency Perception on Drama Use in Education”developed by Tanrıseven (2013). SPSS 17.0 software was used for statistical analysis. Parametric tests were used because of the normal distribution of the resultant analysis. Frequency and percentage values are calculated for closed-ended questions. For the qualitative data, the reliability analysis of Miles and Huberman was performed. In the study, it was concluded that general teachers' perceptions of general competence related to drama concept in education and drama planning, application and evaluation of sub - factors are over the average of perceived competence perceptions in terms of general competence perceptions. When sub-dimensions are examined, drama education in planning dimension, gender and drama training in application dimension; There was a meaningful difference in terms of gender variation in the evaluation dimension. When the opinions of the class teachers on the concept of drama in education are examined, it is found that the drama in education helps the personal development of the student; it is an effective method; and learning by doing and living. When the metaphorical perceptions of drama in education are examined, it is used as a support to the drama concept in education and found to be enlightening.