Sınıf öğretmenlerinin eğitimde drama kullanımına ilişkin yeterlilikleri ve dramaya ilişkin görüşleri (Kilis ili örneği)
Competences of classroom teachers on the use of drama in education and their views on drama (Case study of Kilis province)
- Tez No: 639176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitimde drama, sınıf öğretmeni, görüşler, yeterlilik, Drama in education, classroom teachers, opinions, qualification
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Kilis ilinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenlerinin eğitimde drama kullanımına ilişkin yeterliliklerini ve görüşlerini tespit etmektir. Araştırmada karma yöntemlerden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Kilis ilinde görev yapmakta olan 385 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak;“Demografik Bilgi Formu”, Tanrıseven (2013) tarafından geliştirilen“Eğitimde Drama Kullanımına İlişkin Yeterlilik Algısı Ölçeği”, araştırmacı tarafından hazırlanan“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”kullanılmıştır. Araştırmanın veri analizinde SPSS 23.0 ve MAXQDA programları kullanılmıştır. Nicel verilerin, yapılan analizler sonucunda normal dağılım göstermediği tespit edilmiş ve non parametrik testler kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde içerik analizi uygulanmıştır. Sınıf öğretmenlerinin drama kullanımına ilişkin genel yeterlilik algılarının ve ölçeğin alt boyutları olan dramanın planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesine yönelik yeterlilik algılarının ortalamanın üstünde bir değere sahip olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin drama kullanımına ilişkin genel ve planlama yeterliliklerinin hizmet yılı, eğitim alma ve dramayı kullanma açısından, dramayı uygulama yeterliliklerinin mezun oldukları bölüm, eğitim alma ve dramayı kullanma açısından, dramayı değerlendirme yeterliliklerinin eğitim alma ve dramayı kullanma açısından anlamlı bir fark gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda öğretmenlerin kendilerini drama kullanımında genelde orta derecenin üstünde yeterli gördükleri, daha çok Türkçe, hayat bilgisi, matematik derslerinde dramayı kullandıkları, okullarında uygun bir mekân olmadığı, daha çok okul içerisinde materyal temini ve fiziksel düzenlemeler yaparak dramayı uyguladıkları, dramanın aşamalarını tam olarak bilmedikleri, daha çok rol oynama, doğaçlama, hikâye canlandırma tekniklerini kullandıkları, dramayı uygularken öğrencilerden, fiziksel koşullardan, materyal eksikliğinden, zaman sıkıntısından, işbirliğinden, sınıf yönetiminden, eğitim almamalarından kaynaklı sorunlarla karşılaştıkları ve çözmeye çalıştıkları, dramanın öğrencilerin kişisel, sosyal, akademik, fiziksel, yaratıcılık gelişimlerini desteklediği, yeteneklerini geliştirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the competencies of the classroom teachers in Kilis province on the use of drama in education and their opinion about it. Exploratory sequential pattern was used in the study. The study group consists of 385 classroom teachers working in Kilis province.“Demographic Information Form”,“Proficiency Perception Scale for the Use of Drama in Education”developed by Tanrıseven (2013) and“Semi-Structured Interview Form”prepared by the researcher were used as data collection tools in the study. SPSS 23.0 and MAXQDA programs are used for the data analysis of the study. Analysis concluded that the quantitative data did not indicate normal distribution, so non-parametric tests were used. Content analysis was applied for the analysis of qualitative data. It is seen that the general competence perception of the classroom teachers regarding the use of drama and their perceptions of competence on the sub-dimensions of scale such as planning, implementation and evaluation of the drama have an above average value. It has been concluded that the general and planning competencies of classroom teachers regarding the use of drama indicate a significant difference based on the years of service, education and use of drama; their competencies to apply drama indicate a significant difference based on the department they graduated from, education and use of drama; and their competencies of evaluation of drama indicate a significant difference in terms of education and use of drama. As a result of the interviews conducted, it has been concluded that the teachers generally perceived themselves sufficient above the average in the use of drama, that they used drama mostly in Turkish, life science and mathematics courses, that there was no suitable place in their school to apply drama, that they provided material and physical arrangements within school, that they did not know the stages of drama, that they mostly used roleplaying, improvisation and story enacting methods; that while applying drama, they faced problems arising from students, physical conditions, lack of material, time, collaboration, classroom management and their lack of drama training and they tried to solve these problems; that drama supported the personal, social, academic, physical and creative development of students and improve their abilities.