Travesti bireylerde çocukluk çağı travmaları ve travma sonrası hayata küsme düzeylerinin incelenmesi: Karşılaştırmalı bir çalışma
The investigation of childhood trauma and post traumatic embitterment level in travesties: A comparative study
  1. Tez No: 670704
  2. Yazar: VUSLAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travesti, travma, hayata küsme, Transvestite, trauma, embitterment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş: Travesti bozukluğu, erkek bir bireyin kadın giysileri ve aksesuarları giymekten haz alma ile karakterize bir bozukluktur. Travesti bozukluğunun etiyolojisinde travmatik deneyimler önemli rol oynamaktadır. Diğer yandan kişinin bu travmatik deneyimlere bağlı olarak hayata küsme bozukluğu geliştirmesi de olasıdır. Amaç: Bu çalışmanın amacı travesti bireylerde çocukluk çağı travmaları ve travma sonrası hayata küsme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi ve heteroseksüel erkek bireylerle karşılaştırmasının yapılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Yapılan çalışmada demografik veri formu, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve Travma Sonrası Hayata Küsme Bozukluğu Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya yaş ortalaması 31,35±5,85 olan 80 travesti birey ve yaş ortalaması 36,23±7,97 olan 80 heteroseksüel erkek birey olmak üzere toplam 160 kişi çalışmaya katılmıştır. Bulgular: Yapılan korelasyon analizi sonucunda travma sonrası hayata küsme ile çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkiler travesti bireylerde daha güçlü bulunmuştur. Travesti bireylerin çocukluk çağı travma ve travma sonrası hayata küsme puan ortalamaları heteroseksüel erkek bireylerden anlamlı şekilde yüksektir. Demografik değişkenlerden eğitim durumu, kardeş sayısı, doğum sırası, aile yapısı, yaşamın çoğunun geçtiği yer, cinsel yönelimin bireysel ve sosyal boyutları, yaşam memnuniyeti, kendine zarar verici davranış, travmatik deneyimleri hatırlama-kaçınma ve uyku sorunu travesti bireylerin travma sonrası hayata küsme ile çocukluk çağı travmaları puanlarına etki ettiği görülmüştür. Sonuç: Araştırmada elde edilen bulgulara göre, travesti bozukluğu olan bireylerde Çocukluk Çağı travmaları ve travma sonrası hayata küsme bozukluğu etkilidir. İlgili bozukluklar için uygun bir terapi yöntemi travesti bozukluğunun sağaltımında etkili olacaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Transvestite disorder is a disorder characterized by the pleasure of wearing a female individual's clothes and accessories. Traumatic experiences play an important role in the etiology of transvestite disorder. On the other hand, it is also possible for the person to develop post traumatic embitterment due to these traumatic experiences. Purpose: The aim of this study is to investigate childhood trauma and post traumatic embitterment level in travesties in terms of various variables and to compare them with healthy men. Materials and Methods: In this study, demographic data form, Childhood Trauma Questionnaire and Post Traumatic Embitterment Disorder Scale were used. The study included a total of 160 people, 80 of whom were transvestite with mean age 36,23±7,97 and 80 of whom healthy men with mean age 36,23±7,97. Findings: As a result of the correlation analysis, the relationship between childhood trauma and post traumatic embitterment was found to be stronger in transvestite individuals. The mean scores of transvestite individuals for childhood trauma and post traumatic embitterment are significantly higher than for healthy men. It has been observed that demographic variables such as educational status, number of siblings, birth order, family structure, place of life, individual and social dimensions of sexual orientation, life satisfaction, self-destructive behavior, traumatic experiences of recall-avoidance and sleep problem affect the childhood trauma and post traumatic embitterment scores. Conclusion: According to the findings of the study, childhood traumas and post traumatic embitterment were effective in individuals with transvestite disorder. A suitable therapy method for the related disorders will be effective in the treatment of transvestite disorder.