Özgün (Authentic) liderliğin duygusal örgütsel bağlılık üzerindeki etkisinde işyerindeki esenlik, kolektif yeterlik ve kurumsal itibar değişkenlerinin rolü
The mediating roles of well-being at work, collective efficacy and organizational reputation in the relationship between authentic leadership and affective organizational behaviour
  1. Tez No: 454843
  2. Yazar: SEMRA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA ERDİL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Özgün Liderlik, Duygusal Örgütsel Bağlılık, İşyerindeki Esenlik, Kolektif Yeterlik, Kurumsal İtibar, Authentic Leadership, Organizational Commitment, Well-Being at Work, Collective Efficacy, Organizational Reputation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Sürekli ve hızla gelişen teknoloji, artan küresel rekabet, ekonomik belirsizlikler, çalışanların beklentilerindeki değişiklikler her ölçekteki örgüt liderinin yüzleşmek zorunda kaldığı sorunlardır. Günümüzde internet sayesinde yalnızca liderler değil, her birey ihtiyacının ve kapasitesinin üzerinde bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabilmektedir. Tüm bunlara bağlı olarak içinde bulunduğumuz yüksek teknoloji çağında ufku genişlemiş olan ve kuşak teorileri kapsamında yeni ve farklı özellikler taşıyan nesilleri yönetmek, motive etmek ve harekete geçirebilmek liderlerin yeni stratejiler geliştirmelerini zorunlu kılmaktadır. Liderler, insan merkezli, tarafsız, adil, tutarlı ve güvenilir oldukları derecede çalışanlarının saygısını ve güvenini kazanabilecek; çalışanların olduğu gibi örgütlerin ve toplumun da esenliğine katkı sağlayarak mutlu bir toplum yaratabileceklerdir. Özgün liderlik işte bu noktada liderliğe pozitif bir yaklaşım geliştirme çabasının sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu tez çalışmasında özgün bir liderin takipçilerinin tutum ve davranışlarını birey, grup ve örgüt analiz seviyelerinde nasıl etkileyebileceği irdelenmekte, özellikle takipçilerin duygusal örgütsel bağlılıklarının artırılmasında özgün liderliğin işyerindeki esenlik, kolektif yeterlik ve kurumsal itibar algıları aracılığıyla takipçileri üzerinde olumlu etkiler yaratıp yaratamayacağı deneysel olarak kanıtlanmaya çalışılmaktadır. Araştırmada son yıllarda gittikçe hız kazanan ve lokomotif sektör statüsünde olan inşaat sektörü hedef alınmıştır. Araştırmanın örneklemini, 556 inşaat mühendisi oluşturmaktadır. Veri setinin hiyerarşik yapısı gereği hipotez testleri hiyerarşik lineer modelleme yöntemi ile yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, özgün liderliğin birey seviyesinde işyerindeki esenlik, grup seviyesinde kolektif yeterlik ve örgüt seviyesinde kurumsal itibar değişkenleri aracılığıyla çalışanların örgüte karşı hissettikleri duygusal bağlılığı artırabileceği deneysel olarak kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Constantly and rapidly developing technology, increasing global competition, economic uncertainty, the differences in employees' expectations are the challenges that the leaders' of organizations at every scale stand face to face. Today by means of internet not only leaders but also every individual may reach information within seconds, even the information that is more than adequate, needs or capacity. Accordingly, in our current world it is much more difficult to lead, motivate and set employees in motion. Under these circumstances leaders must develop new administration strategies. The extent to which leaders are people oriented, objective, fair, consistent and trustworthy, they may gain the employees' respect and trust, also contribute the well-being of both employees', organizations' and public. For the very reason authentic leadership is emerging as a consequence of the efforts in developing a positive approach to management. In that thesis study, how an authentic leader may effect the employees' work-related behaviours and attributes is explored in individual, group and organization level of analysis. Especially, the influence of authentic leadership in enhancing employees' affective organizational commitment through well-being at work, collective efficacy and organizational reputation is examined empirically In the study, construction sector which is a leading and accelerating sector in Türkiye is focused. 556 construction engineer comprise the sample of the survey. Because of the hierarchical structure of the data, hierarchical lineer modelling method is used in hypothesis tests. The results of the analysis empirically proved that an authentic leader may enhance employees' affective organizational commitment through well-being at work in individual level of analysis, collective efficacy in group level of analysis and organizational reputation in organization level of analysis.