TIMSS matematik sorularının matematik öğretim programı ve TEOG matematik soruları kapsamında incelenmesi
An analysis of TIMSS mathematics items within the context of mathematics curriculum and TEOG mathematics items
  1. Tez No: 454856
  2. Yazar: ÖZGE DENİZ BAYSURA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BANU YÜCEL TOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TIMSS, TEOG, Matematik Öğretim Programı, Bilişsel Alan, Öğrenme Alanı, Kazanım, TIMSS, TEOG, Mathematics Curriculum, Cognitive Domain, Learning Domain, Achievement
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, 8. Sınıfta uygulanan uluslararası bir sınav olan Uluslararası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) sınavı matematik sorularının Türkiye'de uygulanan Temel Öğretimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sınavı matematik soruları ve 8. sınıf Matematik öğretim programı ile karşılaştırarak incelemek ve öğretmenlerin TIMSS matematik sorularına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Araştırma nitel bir çalışma olup olgu bilim deseninde gerçekleştirilmiştir. Doküman inceleme ve görüşme ile dört farklı veri kaynağından veri toplanmıştır. Doküman analizi kapsamında, TIMSS 2015 çerçeve programı, 2014-2015 eğitim öğretim yılında uygulanan TEOG sınavlarında yer alan 40 matematik sorusu ve 8.sınıf matematik öğretim programı incelenmiştir. Dördüncü veri kaynağı, matematik öğretmenlerinden oluşan katılımcılar oluşturmuştur. Amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi ile İstanbul ilinde 5'i özel okul, 3'ü devlet okulunda görev yapmakta olan 8 matematik öğretmeni yer almıştır. Ölçüt olarak öğretmenlerin TIMSS ile ilgili bilgi sahibi olmaları belirlenmiştir. Doküman incelemede araştırmacı tarafından geliştirilen Doküman İnceleme Matrisi kullanılmış, elde edilen veriler doküman analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Öğretmenlerden veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Öğretmen Görüşme Formu kullanılmıştır. Görüşmeden elde edilen nitel verilerin analizinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre TIMSS 2015 matematik sorularının kazanım ve konu alanı boyutlarında 8. sınıf matematik öğretim programıyla genel olarak örtüştüğü, örtüşmeyen kazanım ve konu alanlarının ise daha alt sınıf öğretim programlarıyla örtüştüğü, TEOG sorularının kazanım ve konu alanlarıyla ise Cebir alanında örtüştüğü görülmüştür. Ancak doküman analizi ve görüşmelerden elde edilen bulgularla birleştirildiğinde, TIMSS sorularının TEOG sorularına göre temel ve basit olarak görünmesine rağmen kazanımlarının arka planda matematik öğretim programına ve TEOG'a göre daha üst düzey bilişsel becerileri ölçtüğü ortaya çıkmıştır. Bilişsel alan boyutunda TIMSS 2015, TEOG ve matematik öğretim programı arasında genel olarak paralellik görülmüştür. Diğer taraftan, gözlenen başarı durumları, öğretmen görüşleri ile değerlendirildiğinde, TIMSS sınavında en başarısız bilişsel alanın Bilme olduğu, bu nedenle Türkiye'de uygulanan eğitim sisteminin temel becerileri öğretmekte yetersiz kaldığı, belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the mathematics items of the Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) exam, an international exam taken by 8th graders, by comparing these items with the mathematics items of the Transition System from Primary to Secondary Education (TEOG) exam and with the Mathematics curriculum of 8th grades, and to reveal teacher opinions on TIMSS mathematics items. This research is a qualitative study and has a phenomenological research design. Data was collected from four different data sources through document review and interviews. For document analysis, the TIMSS 2015 frameworks, 40 mathematics items asked in the TEOG tests of the 2014-2015 educational year, and the 8th grade mathematics curriculum were examined. Participants comprised of mathematics teachers constituted the fourth data source. Through criterion sampling, a purposeful sampling method, 8 mathematics teachers, 5 working in private schools and 3 in public schools in Istanbul, participated in the research. The criterion was determined as teachers' being knowledgeable about the TIMSS. A Document Review Matrix developed by the researcher was employed in document review. The data collected was analyzed with document analysis. A Teacher Interview Form created by the researcher was used to gather data from the teachers. Descriptive analysis was utilized in the analysis of qualitative data gathered in interviews. According to the findings of the study, it was seen that the TIMSS 2015 mathematics items generally overlapped with the 8th grade mathematics curriculum in achievement and content domains, that the nonoverlapping achievement and content domains overlapped with the curricula of lower grades, and that the TIMSS 2015 mathematics items overlapped with the achievement and content domains of the TEOG items in Algebra. However, when combined with the findings of document analysis and interviews, it was revealed that although the TIMSS items seemed to be basic and easy compared to the TEOG items, the achievements of the TIMSS items, in the background, assessed higher-order cognitive skills as opposed to the mathematics curriculum and the TEOG. In terms of cognitive domain, it was observed that the TIMSS 2015, the TEOG and the mathematics curriculum drew parallels with each other in general. On the other hand, when the observed performances were assessed together with teacher opinions, it was found that the least successful cognitive domain in the TIMSS test was“Knowing”and thus the educational system in Turkey lacked in teaching basic skills.