Divan-ı Hızırağazade Sa'id bey (İnceleme-karşılaştırmalı metin)
- Tez No: 454887
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR ERKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hızırağazade Sa'id Bey, Divançe, Hızırağazade Sa'id Bey, compilation of poems
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Hızırağazade Sa'id Bey Divançesi(inceleme- karşılaştırmalı metin) adlı bu çalışmada amaç, Hızırağazade Sa'id Bey'in hayatı ve edebi kişiliği üzerinde durarak Türk kültür ve edebiyatındaki konumunu belirlemektir. Tezin metin kısmında üç el yazması ile bir matbu nüshası karşılaştırılarak tenkitli metin ortaya konmuş ve metnin Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine aktarılmasında ilmi çeviri yazıdan faydalanılmıştır. Tez giriş kısmından sonra şairin hayatı, edebi kişiliği, eserin şekil ve içerik özelliklerinin incelenmesi; nüsha tavsifleri ve divançenin transkripsiyonlu metni olmak üzere iki bölüm hâlinde incelenmiştir. Tezin sonunda kelime ve kavram indeksi eklenmesiyle de şiirlerin içeriğine daha rahat ulaşılmasına imkân sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Hızırağazade Sa'id Bey compilation of poemsaims to find out Hızırağazade Sa'id Bey's importance in Turkish culture and literature by focusing on his life and literary personality. In text part of the thesis, three manuscripts and a printed copy of the text are compared and the text with criticism is come out. In the translation of Ottoman alphabet to Turkish alphabet, literary text translating is used. After the introduction part of the thesis, life of the author, his literary personality, study of the work and its context, description of the copy and translation of the work are studied in two parts. At the end of the thesis, index part is included and this makes is easier to reach poems.