Suudi Arabistan'ın azınlık politikası ve İran'ın Suudi Arabistan'da yaşayan Şiiler üzerindeki etkisi
The minority poicy of Saudiarabia and influence of İran on Shias who live in Saudi Arabia
  1. Tez No: 454886
  2. Yazar: MIRSAJJAD MIRIZADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET YEŞİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suudi Arabistan' ın Azınlık Politikası, Suudi Arabistan' da Azınlıklar, Suudi Arabistan 'da Şiilik, İran İslam Devrimi ve Şiilik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Ortadoğu Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Suudi Arabistan'ın sosyal yapısı çoğunluk üzerinde kurulmaktadır. Krallığın sosyal yapısının çoğunluk çizgisi üzere oluşmasında Vehhabi inancından olan Suudilerin yanı sıra bu inancı paylaşmayan ve sayıları yaklaşık bir milyonu aşan Şiiler ( Caferi, İsmaili ve Zeydi), Hristiyanlar gibi dini azınlıklar ve dünyanın önemli petrol kaynaklarının bulunduğu Doğu Bölgesine çalışmak için gelen etnik azınlıklar da önemli rol oynamaktadırlar. Ancak tüm krallıkta yönetim tarafından benimsenen ve 18. asırda Abdülvehhab tarafından ortaya konan Vehhabiliğin hâkim olması, bu inancı paylaşmayan diğer dini ve etnik azınlıkların ister din ister çalışma isterse de sosyal hayatta çoğunlukla eşit haklara sahip olmasını engellemektedir.
Özet (Çeviri)
The social structure of Saudi Arabia based on majority. Wahhabi Saudis as well as religiouse minorities that include Shiias (Jaferi, Zeydi and Ismaili) and Christians which their numbers are over one million and ethnic minorities who had come to Saudi Arabia for working in Eastern Province which contains the largest oilfields of the world play an important role in the formation of social sturcture of Kingdom on majority line. However, dominance of Wehhabisim which was established by Abdulvehha over Kingdom which was supported by governance prevents other religious and ethics minorities to have same rights in religious as well as business and social life. Keywo�ds: �inority policy of Saudi Arabia, Minorities in Saudi Arabia, Shiism in Saudi Arabia, Iran Islamic Revulation and Shiism.