Comparing art management approaches in Europe and in Turkey over the Art Management Programs of Queen's University Belfast Ireland and Yeditepe University
Türkiyedeki Yeditepe Üniversitesi Sanat Yönetimi Programı ve Avrupadaki İrlanda Queen's Üniversitesi Sanat Yönetimi programlarının yaklaşım olarak karşılaştırılması
- Tez No: 454900
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Art, Art Management, Ireland, Queen's University Belfast, Turkey, Yeditepe University, İrlanda, Queen's Üniversitesi Belfast, Sanat, Sanat Yönetimi, Türkiye, Yeditepe Üniversitesi
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Geçmişten günümüze onlarca kez tanımı yapılmış olan ve hala göreceli cevaplar verdiğimiz sanat kavramının kendisine şekil vermek, yönetmek de hayli sınırsız ve göreceli bir hal almıştır. Sanat Yönetimi ülkemizde son yirmi yıldır üzerinde durulan bir bölüm olmakla birlikte, hala sınırlı sayıda üniversitede sınırlı sayıda sanat yönetimi adayları yetiştirmektedir. Yöneticilik ve yönetme kavramları başlı başına karmaşık ve beklenti düzeyi yüksek bir iş alanıdır. Sanat kavramı da sınırsız ve göreceliliğiyle kişiye ve sanatçıya özgü var olmaktadır. Sanatın yönetimi de dolayısıyla içinde yaşanılan toplumdan, çevreden etkilenen, sanatçının kendisine, duygulara, yöneticiye, alınan eğitime, entelektüel bilgiye, yeteneğe, vizyona göre birçok değişkene bağlı olup ona göre şekil alan bir meslek halini almıştır. Bu çalışmada sanat kavramı, sanatın yönetimi, Türkiye'de Yeditepe Üniversitesi ile İrlanda'da bulunan Queen's University Belfast'taki Sanat Yönetimi programları, üniversitelerin sanat yönetimi yapıları üzerinde durulmuştur. Elde edilen verilerle ülkemizde ve dünyada ayrı ayrı imajlar yaratmış olan iki üniversitenin karşılaştırması yapılıp incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of art, which has been defined over and over again through the years, and which is still described differently by different people on a subjective basis and managing this art has started to become more and more difficult each day. Art Management is a department that exists only for the last 20 years in Turkey and only limited number of universities have art management departments. Here, the“management”is a difficult and complex process and the uniqueness and creativity of art processes make the concept of art management even a more complex process. Art is a subjective issue, and its perception changes much from individual to individual. In that manner, the management of art changes much according to the outer conditions, according to the emotions of the creators of art and according to the individual differences. In the scope of the current study, the concept of art, the management of art, art management education in Yeditepe University in Turkey and the art management education in Queen's University Belfast in Ireland are investigated. The different perspectives towards art management in Turkey and in Europe are also compared, by the interview questions that are conducted with art management students.