The importance of supply chain management in chain stores in retail industry and the impact on service quality
Perakende sektöründe zincir mağazalarda tedarik zinciri yönetiminin önemi ve servis kalitesine etkisi
  1. Tez No: 454899
  2. Yazar: ERKAM NEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL NEBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Zincir mağazalarda tedarik zinciri yönetimi, zincir mağazalarda servis kalitesi, tedarik zinciri ve servis kalitesi arasındaki ilişki, raftaki ürün sayısının satışa etkisi, mağaza imajının satışa etkisi, mağaza imajının müşteri sayısına etkisi, Supply chain management in chain stores, service quality in chain stores, the relation with supply chain and service quality, effect of display numbers in the shelf to sales, effect of the image to sales in shops, effect of the image to customer number
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Perakendecilik, tüketicilere geniş ürün yelpazesi ve hizmetler sunan dinamik bir sektördür. Farklı işletme türlerini içeren bu sektör, tedarik zinciri içerisinde önemli bir yere sahiptir. Zincir mağazaları, gıda ve gıda dışı perakendecilik ile bu geniş yelpazede önemli bir yere sahiptir. Mağazalar, küçük bakkala daha avantajlı, daha organizedir. Rekabet ilk sırada gelirler çünkü ürünler büyük miktarda satın alınır bundan daha ucuzdur. Öte yandan her şey aynı anda tüm mağazalarda yapılmalıdır. Bu organizasyonlar tedarik zinciri yönetimi ile mümkün hale gelebiliyor. Müşteriler zincir mağazalarda daha seçicidir; hepsi istediklerini bulmak istiyor. Perakende işletmelerin müşterilerine daha iyi hizmet verme ve beklentilerini karşılama kabiliyeti, perakende tedarikçinin verdiği ürüne, lojistik ve kurumsal etkinliklere bağlıdır. Bu destek bileşenleri, tedarikçi ile perakendeciler arasındaki ilişkide belirleyici bir rol oynamaktadır. Tedarikçilerin davranışlarından bazıları perakendeci firmalarla ilişkinin sürekliliğini sağlayan katma değer oluştururken bazılarının da hiçbir etkisinin olmadığı görülmüştür. Bu zincir mağazalarına değer katmak mağaza içinde ve dışında bazı değişiklikler yapılmıştır, bazı raflar değiştirildi, bazı ürünlerin raftaki miktarları değiştirildi. Diğer yandan ise müşterinin gözündeki imajı değiştirmek için ürün markaları, ürün stantları ve market tabelası değiştirildi. Bu değişikliklerden sonra farklı bölgelerden 29 mağaza seçilerek mağazaların önceki ve değişim sonrası durumları istatistiksel olarak analiz edildi. Öte yandan müşterilerin gözünde mağazaların imajını veri analiziyle test edildi ve bunun için anket yapıldı. Bu çalışmanın amacı; tahmine dayalı analitik çalışmaların, organizasyonların daha etkin aksiyonlar almasına yardımcı olarak, etkinliklerini pazarlama, satış, tedarik zinciri vb. pek çok farklı alanda önemli derecede artırmalarına yardımcı olduğunu kanıtlamaktır. Bunların hepsi sadece güler yüzlü müşteriler görmek için yapıldı. Eğer mağazada güler yüzlü müşteriler görüyor iseniz, bu o mağazada iyi bir servis kalitesi ve iyi bir tedarik zinciri yönetimi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Retailing is a dynamic sector that offers all kind of products and services to consumers. The industry which includes different types of business has an important position in the supply chain. Chain stores have an important position with food and non-food retailing. The stores more advantageous than small groceries. Chain stores have an advantages in competition because purchased amount big and because of amount they are cheaper to buy. On the other hand everything must do in the same time in all stores. The organization possible with supply chain management. And customers are more selective in chain stores; they all want to find what are wanted. The ability of retail businesses to better serve their customers and to meet their expectations is dependent on the product supplied by the retail supplier and the logistics and the corporate activities. These support components play a determinant role in the relationship between the supplier and the retailers. While some of the behavior of the suppliers constitutes an added value providing continuity of relationship with the retailer companies, others have been observed to have no effect. To add value to the chain retail shops, some changes have been done in some shelves, some products display quantity, the outlook have changed (the market sign). After these changes, 29 stores were selected from different locations and the previous and subsequent statuses of the stores were analyzed statistically. On the other hand tested the image of the stores in the eyes of the customers either with data analyzing and the survey have been done for it. The purpose of this study is; analytical work based on prediction, helping organizations to take more effective actions, marketing activities, sales, and supply chains and so on. It is to prove that many different areas are helping to augment at significant levels. All about for just happy customer and it just come from good service quality, if the stores have smiley customer, it does mean has good supply chain management and good service quality.