Two different worlds but the same populism: Comparison of Hugo Chávez and Recep Tayyip Erdoğan
İki farklı dünya ama aynı popülizm: Hugo Chávez ve Recep Tayyip Erdoğan karşılaştırması
- Tez No: 454902
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU İLTER AKARÇAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Popülizm, Liderlik, Sosyoekonomik Politikalar, Recep Tayyip Erdoğan, Hugo Chávez, Populism, leadership, socioeconomic policies, Recep Tayyip Erdoğan, Hugo Chávez
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
Siyaset Bilimi literatüründe popülizmin ne şekilde tanımlanması gerektiğine dair canlı bir tartışmanın varlığına rağmen, popülizm ve liderlik arasındaki ilişkiyi demokrasi bağlamında inceleyen sınırlı sayıda akademik çalışma vardır. Bu çalışma, siyasi liderlerin popülist liderler olarak siyasi arenada nasıl yükseldikleri ve siyasal sistemi ne şekilde dönüştürdüklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Popülizm tanımını tartışan teorilerin incelenmesi ve popülizmin bir siyasi strateji olarak tanımlanmasının ardından birbirlerine ideolojik olarak zıt olan iki farklı liderin, Hugo Chávez ve Recep Tayyip Erdoğan'ın, sosyoekonomik ve politik alanlardaki siyasalarının incelenmesi göstermektedir ki bu iki lider popülist bir strateji izleyerek iktidara gelmiş ve, popülizm sayesinde birbiri ardına gelen seçim başarıları elde etmek suretiyle, siyasi güçlerini sağlamlaştırmayı ve kişiselleştirmeyi başarmışlardır. Kazandıkları siyasi güç sayesinde siyasal sistemi kendi siyasi görüşleri çerçevesinde yeniden şekillendirmeye çalışmışlar, bu görüşleri kimi zaman liberal demokrasinin tartışma, muhalefet ve çoğulculuk ilkeleriyle ters düşmüştür. İki ülkenin; kurumları, demokrasi geçmişi, nüfus yapısı, tarihi ve ekonomileriyle farklı olmalarından ötürü, popülizmin bu iki vaka çerçevesinde tahlili, çok farklı şartlarda ortaya çıkabildiğini göstermektedir. Bu analiz her iki ülkede de popülizmin ortaya çıkması için gerekli ancak yeterli olmayan koşulları ortaya koymuştur. Bu koşullar geleneksel parti sisteminin bozulması, yüksek sosyal eşitsizlik ve siyasi kültürün bu ülkelere has özellikleri olan güçlü bir yürütme erkine ve demokratik sisteme olan kuvvetli destektir.
Özet (Çeviri)
In political science literature, there is a lively debate on how to identify and define populism. Yet, there are limited numbers of scholarly works on the relationship between leadership and populism in juxtaposition with democracy. This study aims to analyze how political leaders rise as the populists and how populist leadership transforms political structures. Following a theoretical debate on definitions of populism with a particular focus on populism as a political strategy, the analysis of the socio-economic and political policy preferences of two different and ideologically contrasting populist leaders, Hugo Chávez and Recep Tayyip Erdoğan, demonstrates that once the leaders attain power through the populist strategy, consecutive electoral successes thanks to populism bestows them with the opportunity of personalizing and consolidating their power. Building on their power enables them to restructure the political system along with their political vision which is at times in contradiction with traits of liberal democracy such as contestation, opposition and pluralism. As the analysis of these two cases shows, populism can emerge in very different contexts since the two countries differ in their institutions, democratic legacy, demographics, history and economy. The analysis also reveals the necessary but insufficient conditions of populism shared by the two countries such as the breakdown of the traditional party system, high social inequality, and peculiar traits of political culture, with an emphasis on support for a strong executive and a democratic system.