Blok tabanlı görsel ve metin tabanlı programlama öğretimlerinin erişi, mantıksal düşünme ve motivasyona etkileri
Effects of block-based visual and text-based programming instruction on achievement, logical thinking and motivation
  1. Tez No: 454912
  2. Yazar: ŞENOL SAYGINER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TÜZÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Blok tabanlı görsel programlama, scratch, small basic, erişi, mantıksal düşünme, motivasyon, Block-based visual programming, scratch, small basic, achievement, logical thinking, motivation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı, blok tabanlı görsel ve metin tabanlı programlama öğretimlerinin öğrencilerin erişi, mantıksal düşünme ve programlamaya yönelik motivasyonlarına etkilerini belirlemektir. Tek gruplu ön test son test deney modeline göre hazırlanan araştırmanın çalışma grubunu, 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılının Bahar döneminde bir devlet üniversitesinin Fen Bilgisi Öğretmenliği Bölümü'nde öğrenim gören toplam 60 öğrenci oluşturmaktadır. Yapılan araştırmada iki farklı deneysel işlem gerçekleştirilmiş ve sonuçlar ayrı ayrı değerlendirilmiştir. 30 öğrenciden oluşan A şubesindeki öğrencilere 10 hafta süresince Scratch ile blok tabanlı görsel programlama öğretimi yapılmıştır. B şubesinde ise toplam 30 öğrenci çalışmaya dâhil edilmiş olup bu grupta da 10 hafta süresince Small Basic ile metin tabanlı bir programlama öğretimi gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında veri toplama aracı olarak programlama erişi testi, mantıksal düşünme testi ve programlamaya yönelik motivasyon ölçeği kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde bağımsız gruplar için t-testi, Mann-Whitney U testi ve eşleştirilmiş örneklem t-testi kullanılmıştır. Analizler sonucunda; blok tabanlı görsel programlama öğretiminin yapıldığı öğrencilerin erişi, mantıksal düşünme ve motivasyon ön test puanlarına kıyasla son test puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir artış elde edilmiş ve incelenen değişkenler için yüksek düzeyde bir etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Metin tabanlı programlama öğretiminin yapıldığı grupta ise erişi ve mantıksal düşünme ön test puanları son testte istatistiksel olarak anlamlı bir artış göstermiştir. Erişi puanları için yüksek düzeyde, mantıksal düşünme içinse orta düzeyde bir etki büyüklüğü hesaplanmıştır. Metin tabanlı programlama öğretiminin yapıldığı grupta öğrencilerin motivasyon ön test puanları eğitimlerin ardından uygulanan son testte istatistiksel olarak anlamlı bir artış oluşturmamıştır. Motivasyon puanları için hesaplanan etki büyüklüğü ise düşük düzeydedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to identify the effects of block-based visual and text-based programminginstructions on the students' achievement, logical thinking and their motivation for programming. The study group of the research which was prepared based on one group pre test and post test model was composed of 60 students studying at the department of science education of a state university in the Spring semester of the academic year 2015-2016. Two different experimental procedures were carried out and the results were evaluated separately. The students in the A branch received training on block-based visual programming with Scratch for 10 weeks whereas the students in the B branch were trained on the text-based programming with Small Basic. As data collection tool, the study employed programming achievement test, logical thinking test and motivation scale. In the analysis of the data, the t-test, the Mann-Whitney U test and the paired sample t-test were used. As a result of the analyses; there was a statistically significant increase in the post test scores compared to the achievement, logical thinking and motivation pre test scores of the students with block-based visual programming instruction. In addition, a high effect size was calculated for the variables examined. There was a statistically significant increase in the post test scores compared to the achievement and logical thinking pre test scores of the students with text-based programming instruction. The effect size was calculated at a high level for achievement and at a medium level for logical thinking. In addition, the motivation pre test scores of students with text-based programming did not show a statistically significant increase in the final test following their training. The effect size calculated for motivation scores was low.