Prefabrike büyük boy beton panellerin birleşim yerlerinin hava ve su geçirimsizlikleri üzerine bir araştırma
Permeability of joints in prefabricated concrete external large wall panels
  1. Tez No: 45493
  2. Yazar: FÜSUN DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÖNÜL UTKUTUĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Prefabrikasyon» prefabrike beton panel ler, derzler, hava geçirimsiz lik, su geçirimsizlik
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 220
Özet
PREFABRİKE BÜYÜK BOY BETON PANELLERİN BİRLEŞİM YERLERİNİN HAVA VE 8U GEÇİRİMSİZLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Doktora Tezi) Füsun DEMİREL 6AZ1 ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim 1995 ÖZ Doktora çalışmasının birinci etabını oluşturan yeterlilik tezinde; prefabrike büyük boy beton panellerle konut üretiminin sorunları hemen hemen tüm boyutlarıyla (strüktürel, fiziksel ve çevre denetimi, birleşim, tasarım, üretim, taşıma, depolama, montaj, işçilik, kalite kontrol ve şantiye organizasyonu sorunları) geniş bir yelpazede irdelenerek ve örneklenerek bakışların, belli bir çalışma alanı üzerinde daraltı labi lmesine çalışılmıştır. Doktora çalışmasının ikinci etabını oluşturan bu tez aşamasında ise, prefabrike büyük boy beton panellerle konut üretiminde, birleşim yerlerinin geçirimsizlik (hava ve su) sorununa çözüm aranmıştır. Bu amaçla, tezin giriş bölümünde; problem alanındaki önceki yaklaşımlar üzerinde durulmuştur. Buna ilave olarak, çalışmaya yön veren araştırma modeli ise, yine bu bölümde yer almıştır. Birinci bölümde, sorun ile ilgili bilgi eksikliği olup olmadığını araştırmak amacıyla, problem alanına ilişkin kavramlar ve prensipler tartışılmıştır. İİikinci bölümde, prefabrike büyük boy beton panellerle konut üretiminde, birleşim yerlerinin geçirimsizlik beklentilerine yönelik“sistem geliştirme”veya“sistem seçme”doğrultusundaki kararların sağlıklı alınabilmesi amacıyla, performans kriterleri oluşturulmuştur. Geliştirilen bu kriterler aracılığıyla da tasarım beklentilerine yanıt veren çözüm alternatifleri tasarlanarak, hipotez ortaya konulmuştur. Üçüncü bölümde ise, ortaya atılan hipotezin geçerliliğinin sınanması amacıyla, biçimlenen yatay ve düşey derzlerin 1/1 ölçekli modelleri üzerinde yapılan, ISO 6589 (23) ve TS 8275 (16) standardlar ma uygun laboratuvar deneyleri ve sonuçları, ilgili literatür ile karşılaştırmalı olarak tablolar halinde verilmiş ve hipotezin geçerliliği kanıtlanmıştır. Buna ilave olarak, çözüm alternatiflerinin tasarımında kullanılan derz malzemelerinin yaşlandırma deneyleri de TS 2810 (25). TS 3078 (24), BS 4254 (28), ASTM D 3575 (34), ASTM C 1016 (32), ASTM D 412 (27), ASTM D 2240 (30), ASTM D 573 (29) ve ASTM D 395'e (26) göre yapılmış deney sonuçları ve tartışması ise“ hipotezin geçerliliğinin sınanması ”amacıyla yapılan deneylerin, bütünlüğünü bozmaması için, EK 1 ' de veri lmiştir. Dördüncü bölümde ise, tezin sonuçları yer almıştır. Bununla birlikte,“önerilen performans kriterlerini kullanarak, hava ve su geçirimsiz yeni bir İİİderz tasarımı geliştirilmesi”ne ilişkin bir yöntem ortaya konmuş ve konuyla ilgili yeni öneriler get ir i lmiştir. Getirilen önerilerin herbiri gel iştir i lebi ldiği, tartışma ortamına yol açabildiği ve daha rasyonel derzlerin tasarlanmasında, seçiminde, deney yöntemlerinin geliştirilmesinde, denenmesinde, ilgili standardın oluşumunda bir araç olarak kullanılmasına katkıda bulunabildiği sürece, çalışma amacına ulaşmış olacaktır. Bilim Kodu : 601.02.01, 601.02.03
Özet (Çeviri)
PERMEABILITY OF J0INT8 IN PREFABRICATED CONCRETE EXTERNAL LAR6E WALL PANELS (Ph.D. Thesis) Füsun DEMÎREL GAZI UNIVER8ITY IN8TITUTE OF SCIENCE AND TECHN0L06Y October 1995 ABSTRACT The aim of the study is to investigate the problems of air and water permeability of the joints of prefab ricated concrete large external wall panels. In the introduction of the thesis ths general background of the observed problems is analized in detail and also the research model which was ussd through the study has bsen introduced. In the first chapter, previous research and developments in the field of problem have been discussed and related principles were put forward. In the second chapter, in order to analyze and solve the problems associated with tightnsss of ths joints of concrete large panels, performance criterias have been farmed. Depending on thess criteria, alternative solutions wsre designed and the hypothesis was proposed. In ths third chaptsr, to prove the hypothesis laboratory tests were performed on proposed horizontal and vertical joints according to the msthods determined by ISO 6589 ( 23 ) and TS 8275 ( 16) standards. The hypothesis was found to bs correct according to theresults of the tests. In addition, the aging tests of the various joint materials were carrisd according to the methods determined by TS 2810 ( 25 ). TS 3078 ( 24 ). BS 4254 ( 28 ). ASTM D 3575 (34), ASTM C 1016 (32), ASTM 0 412 (27), ASTM D 2240 (30), ASTM D 573 (29) and ASTM D 395 (26). Test results and discussion were put in Appendix 1. In conclusions, the results of the study and suggestions for future research were presented. Science Code : 601.02.01, 601.02.03 Key Words : Pref abr ication, large panel system, joint, airthightness, waterthightness Page Number : 227 Adviser : Prof. Dr. Gönül UTKUTU5 VI