Stratégies d'évitement dans l'interview politique: Les ressources interactionnelles en langue étrangère
Politik röportajda kaçınma stratejileri : Yabancı dilde etkileşimsel kaynaklar
  1. Tez No: 454938
  2. Yazar: SAFİNAZ BÜYÜKGÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ECE KORKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Politik röportaj, Soru-cevap, Kaçınma stratejileri, Konuşma Çözümlemesi, Söylem Çözümlemesi, Yabancı Dil Olarak Fransızca, political interview, question-answer, avoidance strategies, conversation analysis, discourse analysis, fle
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Fransızca
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 230
Özet
Politik röportajlar, medya etkileşimini araştırmak için zengin bir bağlam sunmuştur (Harris 1991; Clayman ve Heritage 2002, Greatbatch 1986; Montgomery 2008; Ekström 2009 Hutchby 2011 ve Tolson 2011). Kurumsal etkileşimin bir türü olan politik röportajlar, büyük ölçüde katılımcıların farklı etkileşimsel ve çok kipli kaynakları harekete geçirdikleri soru-cevap sıralı çiftlerinden oluşmaktadır. Politik röportajın kurallı bağlamı katılımcıların belirli eylem türlerini yerine getirmelerini gerektirir: Röportör soru sorar ve konuğu sorulara cevap verir. Politik röportajdaki sorular, gündem belirleyerek röportaj yapılan politikacıyı belirli cevaplar vermeye yönlendirmektedir. Politikacılar ise genellikle bu tür girişimlere belirli etkileşimsel kaynaklar kullanarak direnirler (Clayman 2001, Montgomery 2011). Clayman (2001)'e göre, bu direncin etkileşimsel yönetimi ve cevapların oluşturulması, medya röportajları araştırmalarında genellikle ihmal edilen bir konudur. Bunların ışığında ve Konuşma Çözümlemesi (Sacks, Schegloff & Jefferson, 1974; Sidnell & Stivers, 2013) ve Söylem Çözümlemesi yöntemlerine başvurarak, bu çalışma Suriye'nin siyasi durumuyla ilgili olarak devlet başkanlarıyla yapılan röportajlarda kaçınma stratejilerinin incelenmesini sunmayı amaçlamaktadır. 13 röportajdan oluşan analiz için kullanılan veriler, 2013-2014 yıllarında çeşitli televizyon kanallarından toplanmış ve çevriyazılar çözümlenmiştir. Bu bağlamda, politik röportajların kurallı bağlamı, sosyal eylemler olarak soru sormanın ve cevaplamanın temel nitelikleri ve cevap vermenin ve kaçınmanın dinamikleri açıklığa kavuşturulmuştur. Böylece, etkileşimsel dizilerin mikro analiziyle, politikacılar tarafından kullanılan kaçınma stratejileri ve röportörlerin bu kaynakları nasıl idare ettiği gösterilmiştir. Veri üzerinde yaptığımız mikro analitik incelemeler, politikacıların bir soru içeriğine direnmek için kullandıkları bir dizi etkileşimsel kaynağı ortaya çıkarırken, aynı zamanda bu kaynakların röportör tarafından nasıl yönettiği ortaya çıkmıştır. Genel olarak, politikacılar gülme, tereddüt belirteçleri, epistemik duruş belirteçleri vb. kullanarak“yanıtlanmayan cevaplarla”(Pomerantz 1984, Stivers & Robinson 2006) sorulara direnmişlerdir. Öte yandan röportörler direniş davranışlarına, soruyu tekrar ederek, yeniden ifade ederek, örtüşme ve sorunun içeriğinin ısrar edilmesi ile karşılık vermişlerdir. Çalışmanın sonuçları, sunduğu dilsel ve dilsel olmayan kaynaklarla Fransızca öğretmenleri için ders malzemesi sunmak üzere Fransızcanın Yabancı Dil Olarak Öğretimi alanı ile birleştirildi.
Özet (Çeviri)
Political interviews have provided a rich context for investigating media interaction (Harris 1991; Clayman and Heritage 2002, Greatbatch 1986; Montgomery 2008; Ekström 2009 Hutchby 2011 and Tolson 2011). As a form of institutional interaction, political interviews are to a great extent constructed by question-answer adjacency pairs in which participants mobilize different interactional and multimodal resources. The normative context of political interviews normatively requires participants to perform certain types of actions: the interviewer asks the questions and the interviewee responds. By setting agendas, questions in political interviews force the interviewee to give a particular answer. Interviewees routinely resist such agendas through specific interactional practices (Clayman 2001, Montgomery 2011). According to Clayman (2001), the management of interactional resistance, and the construction of answers is an often neglected topic in studies of broadcast news interviews. In light of these, and by resorting to the methods of Conversation Analysis (Sacks, Schegloff & Jefferson 1974; Sidnell & Stivers 2013) and Discourse Analysis this study aims to present an investigation of avoidance strategies in news interviews concerning the political state of Syria in 13 interviews. The data, which was used for analysis, was gathered from various television networks in 2013-2014 and the transcriptions have been analyzed. In this regard, the normative context of the broadcast news interview, fundamental nature of questioning and answering as social actions and dynamics of answering and evading questions are clarified. Thereby, through a micro-analysis of interactional sequences, avoidance strategies used by the interviewees and the management of these resources by the interviewers are demonstrated. The micro-analysis of data reveals a number of interactional resources used by interviewees to resist a question agenda, while also explicates the management of these resources by the interviewer. Typically, interviewees resist questions in non-answer responses (Pomerantz 1984, Stivers & Robinson 2006) by displaying, amongst others, laughter, hesitation markers, and epistemic stance markers. On the other hand, interviewers manage acts of resistance e.g. by reformulating the question, overlapping and insisting on the agenda of the question. The results were incorporated into language teaching materials for French language teachers.