Ratlarda narkotik ajanların kırık kaynamasına etkisi
- Tez No: 455043
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDINER KALACI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Kırık Kaynaması, Erkek Rat, Narkotik Ajan, Morfin, Kokain, Esrar, Fracture Healing, Male Rat, Morphin, Narcotic Agent, Cocaine, Cannabis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hareket için olması gereken temel yapılar iskelet ve kas sistemidir. Kemik yapının devamlılığının ve anotomik bütünlüğünün bozulması kırık olarak tanımlanır. Kemik yapıya uygulanan mekanik güç kemiğin taşıyabileceği kapasiten fazla ise kemik yapı kırılır. Tedavi, kırığın oluştuğu andan itibaren başlar. Kırık iyileşmesinin olmaması, gecikmesi veya yanlış olması ortopedi ve travmatoloji klinisyenlerinin başlıca sorunlarından biridir. Birçok faktörün kırık iyileşmesi üzerinde etkisi olduğu gösterilmiştir. Bu çalışmada ratlarda narkotik ajanların kırık kaynamasına yönelik biyomekanik, histopatolojik ve radyolojik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda ağırlıkları yaklaşık 250-300 mg olan 64 adet Wistar-Albino tipi erkek rat kullanılmıştır. Daha az sayıda denek feda edebilmek için radyolojik olarak incelenecek rat femurlarının, direk grafi sonrası histopatolojik olarak incelenmesi uygun görüldü. Böylelikle 8 adet biyomekanik çalışma, 8 adet radyolojik ve histopatolojik inceleme amaçlı olmak üzere toplam 16 adet kontrol grubu; 8 adet biyomekanik çalışma, 8 adet radyolojik ve histopatolojik inceleme amaçlı olmak üzere toplam 16 adet intraperitoneal yolla morfin (0.3 mg/kg) enjekte edilen rat grubu; yine 8 adet biyomekanik çalışma, 8 adet radyolojik ve histopatolojik inceleme amaçlı olmak üzere toplam 16 adet intraperitoneal yolla kokain (2 mg/kg) enjekte edilen rat grubu; 8 adet biyomekanik çalışma, 8 adet radyolojik ve histopatolojik inceleme amaçlı olmak üzere toplam 16 adet intraperitoneal yolla esrar (1 mg/kg) enjekte edilen rat grubu olmak üzere dört gruba ayrıldı. 1. grup herhangi bir madde verilmeyen erkek rat kontrol grubu, 2. grup morfin enjekte edilen erkek rat çalışma grubu, 3. grup kokain enjekte edilen erkek rat çalışma grubu, 4. grup esrar enjekte edilen erkek rat çalışma grubu olarak belirlendi. İlk hafta hergün 2. gruba 0.3 mg/kg morfin, 3. gruba 2 mg/kg kokain, 4. gruba ise 1 mg/kg esrarın intraperitoneal yolla enjekte edilerek madde bağımlılığı sağlandı. Birinci haftanın sonunda her gruptaki deneklere sedoanaljezi yapılıp sağ femur kemiklerinde, kemik makası kullanılarak femur orta diafiz bölgesinden ostetomi yöntemi ile transvers kırık oluşturuldu. Sonrasında femur kırıkları eşit kalınlık ve eşit boydaki (2 mm) Kirschner Teli (K-Wire) ile retrograd olarak tespit edildi. Ardından 6 hafta boyunca hergün 2. gruba 0.3 mg/kg morfin, 3. gruba 2 mg/kg kokain, 4. gruba ise 1 mg/kg esrar intraperitoneal yolla enjekte edildi. 6 haftanın sonunda, her gruptaki denekler yüksek doz anestezi sonrası kalpten kan alma yöntemi ile sakrifiye edilerek, ratlarda narkotik ajanların kırık kaynamasına etkisi biyomekanik, radyolojik ve histopatolojik olarak araştırılıp değerlendirildi. Fazla sayıda denek feda etmemek için radyolojik olarak incelenecek rat femurlarının, direk grafi sonrası histopatolojik olarak incelenmesi uygun görüldü. Yapılan biyomekanik radyolojik ve histopatolojik incelemeler sonucunda kontrol ve çalışma grubları arasında edinilen bulgulara göre, erkek rat femur kırık modelinde narkotik ajanların kırık kaynaması üzerine biyomekanik, radyolojik ve histopatolojik olarak değişen derecelerde etkileri saptandı.
Özet (Çeviri)
The basic structures which are necessary to mov are skeletal and muscular systems. The continuity of the bone and anatomical integrity of the deterioration is defined as fractures. Bone is broken if the mechanical strength which applied the bone structure is more than the carrying capacity of the bone. Treatment begins as soon as the fracture occures. Being the absence, in correct or delayed of fracture healing is one of the major problems of the orthopedics and traumatology clinicians. Many factors have been shown to have an effect on the fracture healing. In this study aimed to investigate the effect of boiling fractures of narcoticsagent in rats in the point of biomechanic, histopathological and radiological effects. Male Wistar Albino rats (n=64) weighing 250-300 mg were used in this experimental study. 4 groups (1 controland 3 experiments) constituted and each group had 16 rats. Also the groups were divided to two groups for histopathologic and biomechanic research. First and second groups were respectively intraperitonally (i.p) administered morphine (3mg/kg) and cannabis (1 mg/kg) which was. The last group were given cocaine hydrochloride dissolved in normal saline (i.p) administered (2 mg/kg). These doses of morphine, cocaine and cannabis were administered to each group every day to addict the drug of abuse for two weeks. Transverse fracture was created from the mid-diaphyseal region using bone shearin the right femur bone by osteto method after sedoanalgesia was made all groups, including control goup at the end of the first week. Femoral fractures were detected as retrogard with Kirschner Wire (K-Wire) which had equal thickness and size (2mm). Morphine, cocaine and cannabis were given to all groups through out 6 weeks. They were sacrified by cardiac blood collection method at the end of sixth week after high-dose anestesia was administered all rats. The effects of boiling fractures of narcotics agent in rats in the point of biomechanic, histopathological and radiological effects were researced and evaluated.