Anaerobik eşikteki iş gücünde yapılan egzersizin irisin, nesfatin-1 ve oksidatif stres üzerine olan etkilerinin belirlenmesi
Anaerobik eşikteki iş gücünde yapilan egzersizin irisin, nesfatin-1 ve oksidatif stres üzerine olan etkilerinin belirlenmesi determination of the effects of exercise corresponded to work rate at the anaerobic threshold on irisin, nesfatin-1 and oxidative stress
- Tez No: 455065
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Akut aerobik egzersiz, Metabolizma, Oksidatif stres, İrisin, Nesfatin-1, Acute Aerobic Exercise, Metabolism, Oxidative stress, Irisin, Nesfatin-1
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Fiziksel aktivite ve düzenli egzersiz enerji-metabolizma dengesi ve oksidatif stress üzerindeki düzenleyici etkileri aracılığı ile insan sağlığı açısından öneme sahiptir. Bu çalışmada; akut aerobik egzersizin enerji ile ilgili hormonlar olan irisin ve nesfatin-1'e ve oksidan-antioksidan sistemler üzerine etkileri antrenmanlı ve sedanter deneklerde karşılaştırılmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Toplam 28 (n=14 antemanlı, n=14 sedanter) erkek denek saat 08:00 ve 10:00 arasında 45 dk lık aerobik koşu egzersizine katıldılar. Venöz kan örnekleri (5 ml) başlangıç ve testin sonunda alındılar. İrisin, nesfatin-1, glutatyon düzeyleri Enzim İşaretli-İmmunosorbent Analiz (ELISA) yöntemiyle ölçülmüştür. Asimetrik Dimetil Arjinin (ADMA) ve Malondialdehit (MDA) analizi Yüksek Basınçlı Sıvı Kromatografisi (HPLC) ile yapıldı. Akut aerobik egzersiz sonunda nesfatin-1 seviyesinde her iki grupta da anlamlı değişme olmadı. İrisin seviyesi ise her iki gruptaki tüm deneklerde artış gösterdi. Oksidatif stres düzeyi göstergesi olan ADMA ve MDA akut aerobik egzersiz sonunda her iki grupta da önemli oranda artış göstermiştir. Antioksidan göstergesi olan glutatyon ise her iki grupta da azalmıştır. Nesfatin-1 egzersizle ilgili hormon değildir fakat irisinin egzersiz ile alakalı hormondur. Ayrıca oksidan-antioksidan sistemlerin dengesi akut aerobik egzersiz ile önemli derecede etkilemektedir. Bu etkilenme sedanter deneklerde daha yüksek olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Physical activity and regular exercise have important roles on human health via regulation of energy-metabolism balance and oxidative stress. In this study, we aimed to comparatively investigate the effects of acute aerobic exercise on energy related hormones of irisin and nesfatin-1, and also oxidant-antioxidant systems on trained and sedentary subjects. Total of 28 (n=14 trained and n=14 sedanter) male subjects performed 45 minutes of aerobic running exercise, between in 08:00 to 10:00. Venous blood samples (5 ml) were taken before and after exercise. Irisin, nesfatin-1, glutathione levels were analysed using a commercial Enzyme Linked-Immunosorbent Assay (ELISA) kit. Asymmetric dimethylarginine (ADMA) ve malondialdehyde (MDA) were analysed using High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Nesfatin-1 levels did not significantly change after acute aerobic exercise in both groups. Irisin levels increased in all subjects in both groups. ADMA and MDA reflecting oxidative stress increases significantly after aerobic exercise in both groups. Glutathione reflecting antioxidant status decreased in both groups. Nesfatin-1 is no an exercise ralated hormone, but irisin is an exercise related hormone. In addition, oxidant- antioxidant systems affected during acute aerobic exercise. This affect can be seen higher in sedantery subjects.