Acil serviste akut miyokard infarktüsü tanısı alan genç hastalarda kardiyak enzimler negatifken bakılan hematolojik parametrelerin prediktif açıdan değerlendirilmesi
The predictive evaluation of hematologic parameters when cardiac enzymes are negative on the young patients who are diagnosed with acute myocardial infarction at the emergency department
  1. Tez No: 455069
  2. Yazar: UFUK COŞKUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ESEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, akut koroner sendromlar, miyokard infarktüsü, hematolojik parametreler, koroner anjiografi, Chest pain, acute coronary syndromes, myocardial infarction, hematologic parameters, coronary angiography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Akut Koroner Sendromlar (AKS) dünya genelinde sıklığı her geçen gün artan önemli sağlık sorunlarından birisidir. AKS'de erken tanı mortalite ve morbiditeyi dramatik olarak etkilemektedir. Amaç: Çalışmamızda miyokard infarktüsü (MI)'nün erken tanısında kardiyak belirteçler henüz negatifken bakılan hematolojik parametrelerin prediktif açıdan değerinin olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod: Bu çalışma retrospektif olarak dizayn edildi ve göğüs ağrısı ile acil servise başvurup koroner anjiografi işlemine alınan 45 yaş ve altı 450 hasta üzerinde yapıldı. MI tanısı alan hastalardan ilk kardiyak belirteçleri negatif gelenler 1.grubu oluştururken ilk kardiyak belirteçleri pozitif gelenler 2.grubu oluşturdu. Koroner anjiografisi normal çıkan ve herhangi bir hastalık tanısı almayan sağlıklı bireyler ise 3.grubu (kontrol grubu) oluşturdu. Hastaların kan tetkikleri ve koroner anjiografi raporları kaydedilerek gruplar arasında karşılaştırma yapıldı. Bulgular: İlk kardiyak belireçleri negatif olan MI hastalarında total lökosit (WBC), lenfosit, nötrofil, monosit, hemoglobin ve hematokrit değerleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p0,05). Sonuç: Yapılan bu çalışma ile acil servise göğüs ağrısı ile başvuran 45 yaş ve altı hastalarda, ilk kardiyak belirteçler henüz negatifken lenfosit yüksekliği ve PLR düşüklüğünün MI'ın erken tanısında prediktif olarak kullanılabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Acute Coronary Syndromes (ACS) is one of the major health problems that increase in frequency every day worldwide. Early diagnosis in ACS dramatically affects mortality and morbidity. Aim of the study: We aimed to investigate the predictive value of the hematologic parameters seen in the early diagnosis of myocardial infarction (MI) in our study when the cardiac markers were still negative. Material and method: This study was performed retrospectively on 450 patients under the age of 45 who were admitted to the emergency department with chest pain and underwent coronary angiography. The first group with negative cardiac markers and the group with positive first cardiac markers constituted the second group. The third group (control group) consisted of healthy individuals who had normal coronary angiography and no diagnosis of any disease. Blood examinations and coronary angiography reports of patients were recorded and compared among the groups. Results: Total leukocyte (WBC), lymphocyte, neutrophil, monocyte, hemoglobin and hematocrit values were significantly higher in patients with MI who were negative in the first cardiac indexes than in the control group (p0,05). Conclusion: We conclude that lymphocyte elevation and low PLR can be used as early predictors of MI in patients aged 45 years and younger who present with emergency chest pain in the present study, when the first cardiac markers are still negative.