Trigliserid-glukoz indeksi ile koroner arter hastalığı arasındaki ilişki
Relationship between triglyceride-glucose index and coronary artery disease
- Tez No: 949069
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAR CANDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Triglyceride-Glucose Index, Myocardial Infarction, Emergency Medicine
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve Amaç: İnsülin direncinin (IR) aterosklerotik süreçte rol oynadığı ve bu durumun koroner arter hastalığı (KAH) gelişim riskini artırdığı bilinmektedir. Trigliserid-glukoz (TyG) indeksi ise basit bir IR belirteci olarak önerilmiş ve metabolik bozukluklarla ilişkisi birçok kohort çalışmasında gösterilmiştir. Ancak TyG indeksinin KAH varlığı ve şiddetiyle ilişkisine dair veriler hâlen sınırlıdır. Çalışmamızda göğüs ağrısı şikayeti ile acil servise başvuran ve akut koroner sendrom (AKS) tanısı ile perkütan koroner anjiyografi (PKG) uygulanan genç erişkin hastalarda TyG indeksinin; EKG'de ST-segment elevasyonu ve PKG sonuçlarına göre koroner arter lezyon şiddeti ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmamızda TyG indeksinin genç hasta gruplarında prognozu değerlendirmedeki rolü, bir tarama testi olarak subklinik aterosklerozu saptamadaki kullanılabilirliği, genç erişkin AKS popülasyonunda risk belirleme ve koruma stratejilerinin optimizasyonuna katkı sağlamak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamız 02.04.2025 tarihli 2025/53 sayılı etik kurul onayı alındıktan sonra retrospektif ve tek merkezli olarak yapılmıştır. Çalışmaya acil servise göğüs ağrısı ile başvurup akut miyokard enfarktüsü tanısı alan ve PKG yapılan 45 yaş altındaki 208 hasta dahil edilmiştir. TyG indeksi Ln [açlık trigliserid (mg/dL) x açlık glikoz (mg/dL) /2] formülü ile hesaplanmıştır. TyG indeksi değeri ile koroner arter lezyon şiddeti arasındaki korelasyonu değerlendirmek amacıyla koroner arter tutulumu 3 grupta incelenmiştir. Primer perkütan koroner anjiyografi (PPKG) sonucuna göre koroner arterlerde %70'ten az oklüzyon olan ve akut perkütan koroner girişim endikasyonu olmayan vakalar kritik koroner arter lezyonu olmayan gruba dahil edilmiştir. Tek bir koroner arterde %70'ten fazla oklüzyon olan ve bir koroner artere perkütan koroner girişim endikasyonu olan hastalar tek koroner arter lezyonu olan gruba dahil edilmiştir. Birden fazla koroner arterde %70'ten fazla oklüzyon olan ve birden fazla perkütan koroner girişim endikasyonu olan hastalar çoklu koroner arter lezyonu olan gruba dahil edilmiştir. Bulgular: Kritik koroner arter lezyonu olmayan hasta sayısı (n-%) 32 kişi (%19,16), tek koroner arter lezyonu olanlar (n-%) 46 kişi (%27,54), ve çoklu koroner arter lezyonu olanların (n-%) 89 kişi (%53,29) olduğu belirlenmiştir. Çoklu koroner arter lezyonu olan hastaların trigliserid/glukoz (TyG ) indeksi ile ilişkisi incelendiğinde pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır. (AUC 0,604, 95% Cl:0.522-0.681, p=0.037) Çoklu koroner arter lezyonu olan vakalarda trigliserid/glukoz (TyG ) indeksi cut- off değerinin 9,12 olduğu saptanmıştır. Kritik koroner arter lezyonu olmaması durumu ise trigliserid/glukoz (TyG) indeksi ile negatif yönde ilişkili olduğu görülmüştür. Yapılan ROC analizinde AUC: %68,1 olarak saptanmıştır (p>0,05). Cut-off değeri ise 8,93 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Insulin resistance (IR) plays a key role in the atherosclerotic process and is known to increase the risk of coronary artery disease (CAD). The triglyceride-glucose (TyG) index has been proposed as a simple marker of IR and its association with metabolic disturbances has been demonstrated in multiple cohort studies. However, data on the relationship between the TyG index and both the presence and severity of CAD remain limited. In our study, we investigated the association of the TyG index with ST-segment elevation on ECG and angiographic lesion severity in young adults presenting to the emergency department with chest pain who were diagnosed with acute coronary syndrome (ACS) and underwent percutaneous coronary angiography (PCA). We aimed to assess the role of the TyG index in prognostication, its utility as a screening test for subclinical atherosclerosis, and its contribution to risk stratification and optimization of preventive strategies in a young ACS population. Methods: Following ethics committee approval (02.04.2025, decision no. 2025/53), this single-center, retrospective study included 208 patients under 45 years of age who presented with chest pain, were diagnosed with acute myocardial infarction, and underwent PCA. The TyG index was calculated as ln[fasting triglycerides (mg/dL) × fasting glucose (mg/dL) / 2]. Coronary lesion severity was categorized into three groups: (1) no critical lesion ( 0.05), with a cut-off of 8.93. Analysis of variance showed a significant difference in TyG index across lesion-severity groups (F = 5.74; p < 0.05), with post-hoc testing revealing a significant difference between the no-lesion and multivessel groups (p < 0.05). Among patients with normal HbA1c, the TyG index also significantly differentiated lesion severity (F = 3.308; p < 0.05). Conclusion: In patients diagnosed with ACS, the TyG index is significantly associated with both the presence and extent of coronary artery lesions, emerging as a strong predictor of multivessel disease. As an inexpensive and routinely obtainable parameter, the TyG index may aid in early screening of patients with suspected ACS. Prospective studies are warranted to validate its prognostic value and explore its integration into clinical algorithms.