Pediatrik populasyonda foramen mandibulare lokalizasyonunun üç boyutlu bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of foramen mandibular localization with three dimensional computed tomography in pediatric population
  1. Tez No: 455078
  2. Yazar: ÖZLEM ERYİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OZAN TURAMANLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Foramen mandibulae, Pediatrik populasyon, Lokalizasyon, Üç boyutlu bilgisayarlı tomografi, Foramen mandibulae, Pediatric population, Localization, Three-dimensional computerized tomography
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Pediatrik Populasyonda Foramen Mandibulare Lokalizasyonunun Üç Boyutlu Bilgisayarlı Tomografi ile Değerlendirilmesi Çalışmamızın amacı pediatrik populasyonda canlı kişilerde üç boyutlu bilgisayarlı tomografi kullanarak foraman mandibulae'nın lokalizasyonunu yaş, cinsiyet ve yerleşimine (sağ/sol) göre değerlendirmektir. Tanımlayıcı tipteki bu çalışmaya Afyon Kocatepe Üniversitesi Radyoloji Anabilim dalında herhangi bir nedenle kraniyum BT'si çekilmiş yaş ortalaması 9,09(±2,54) olan 102 hasta dahil edildi. Çalışmamızın istatistiksel analizi SPSS-18.0 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. İncelenen parametrelerin ortalamaları ve standart sapmaları belirlendi. Elde edilen verilerin cinsiyet (kız/erkek) ve bölge (sağ/sol) karşılaştırması istatistiksel olarak değerlendirildi ve parametrelerin yaşa bağlı korelasyonunna bakıldı. İstatistiksel analizde verilerin anlamlılık düzeyi 0,005). Yaşla D1, D2, D3, D4 ölçümleri ve D3/D4 ve D2/D4 oranları arasında pozitif yönde korelasyon bulundu. Yaşla D1/D2 oranı arasında ise negatif yönde korelasyon tespit edildi. Çalışmamızda elde edilen bilgileri literatür bilgisi ile karşılaştırdığımızda birçok bulgunun birbirine benzer olduğu ancak bazı ölçümlerde farklılıklar olduğu gözlemlenmektedir. Bu farklılıklar, diğer çalışmaların kuru kemiklerde ve panoramik radyografilerde yapılmış olması, farklı yaş gruplarında çalışılmış olunması, ölçüm yöntemlerinin farklı olmasından ve canlı üzerinde BT ile yapılan çalışmaların az olmasından kaynaklanıyor olabileceğini düşündürmektedir. Foramen mandibulae'da yaşla ilgili belirli değişiklikler vardır ve bu farklılıkları doğrulamak için uzunlamasına anatomik çalışmalara ihtiyaç vardır. Pediatrik populasyonda foramen mandibulae lokalizasyonun tam olarak bilinmesi yapılacak olan mandibular anestezilerde anestezik komplikasyonların azaltılması açısından büyük önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Foramen Mandibular Localization with Three Dimensional Computed Tomography in Pediatric Population The purpose of our study is to evaluate the location of the foramen mandibulae according to age, gender and location (right / left) using three dimensional computerized tomography in living persons in the pediatric population. This descriptive study included 102 patients with a mean age of 9,09 (± 2,54) who underwent cranium CT for any reason in the Department of Radiology of Afyon Kocatepe University. Statistical analysis of our study was performed using the SPSS-18.0 statistical package program. Averages and standard deviations of the parameters examined were determined. Gender (female / male) and regional (right / left) comparisons of the obtained data were statistically evaluated and the age-related collaterals of the parameters were evaluated. The statistical significance of the data was 0,005). There was positive correlation between age D1, D2, D3, D4 measurements and D3 / D4 and D2 / D4 ratios. There was negative correlation between age and D1 / D2 ratio. When we compare the information obtained in our study with the knowledge of the literature, it is observed that many of the bulges are similar but there are differences in some measurements. These differences suggest that other studies may have been performed on dry bones and panoramic radiographs, working in different age groups, racial differences, different methods of measurement, and less work on CT studies. Foramen mandibulae have certain age-related changes, and longitudinal anatomical studies are needed to confirm these differences. In mandibular anesthesia, where the foramen mandibulae localization is to be known accurately in the pediatric population, it is of great importance to reduce anesthetic complications.