Postpartum fiziksel semptom şiddeti ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışması
Validity and reliability study of postpartum physical symptom severity scale
- Tez No: 455083
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAY EGELİOĞLU CETİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: doğum sonu, fiziksel semptomlar, geçerlik, güvenirlik, semptomlar, postpartum, physical symptoms, symptoms, validity, reliability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışma, postpartum dönemdeki kadınların yaşadıkları fiziksel semptomlar ve şiddetini belirleyen Postpartum Fiziksel Semptom Şiddeti Ölçeği'nin Türkçe geçerlilik ve güvenirliğinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Metodolojik araştırma türüne uygun olarak yürütülen çalışmanın verileri Mayıs - Eylül 2016 tarihleri arasında İzmir İli Karabağlar İlçesi'nde hizmet veren dört farklı Aile Sağlığı Merkezine başvuran, postpartum dördüncü haftadaki 154 anneden toplanmıştır. İlk uygulamadan dört hafta sonra, ikinci uygulamada 120 anneye ulaşılarak test tekrar test verileri toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Birey Tanılama Formu”ve“Postpartum Fiziksel Semptom Şiddeti Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı/yüzde, korelasyon analizi, Cronbach alfa analizi, test-tekrar test analizi, bağımlı gruplarda t testi yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliği için on uzmandan görüş alınarak gerekli değişiklikler yapılmış, bu doğrultuda uzman görüşleri arasındaki uyum değerlendirilmiştir ve kapsam geçerlik indeksi Lawshe tekniğine göre belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach alfa katsayısı 0,79; madde toplam korelasyonları 0,15-0,59 arasındadır. Ölçeğin postpartum dördüncü ve sekizinci haftalarda uygulanan test-tekrar test ölçüm puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak fark bulunmamıştır (p=0,00). Postpartum Fiziksel Semptom Şiddeti Ölçeği Türk toplumu için geçerlik ve güvenirliğe sahip bir ölçektir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate Turkish validity and reliability of“Postpartum Physical Symptom Severity Scale”which identifies physical symptoms of women in postpartum period and their severity. This study was conducted as a methodological research and its data were collected from 154 mothers who are in the fourth week of postpartum period and applied to four different Family Health Centers that offer service in Karabağlar, İzmir, between May and September, 2016. After four weeks from the first application, test data were collected again by reaching 120 mothers in the second application. As a data collection tool,“Personal Identification Form”and“Postpartum Physical Symptom Severity Scale”were used. In the evaluation of data, number/percentage, correlation analysis, Cronbach alpha analysis, test-retest analysis, and dependent t-test method were used. For the content validity of scale, opinions of ten experts were received, necessary changed were made, the concordance among the opinions of experts was evaluated and content validity index was defined according to the Lawshe's technique. Cronbach's alpha coefficient of the scale is 0,79 and its item-total correlations ranges between 0,15-0,59. No statistical difference was found in measurement score means of test-retest that was applied in fourth and eighth weeks of postpartum period (p=0,00). Postpartum Physical Symptom Severity Scale is a scale that has validity and reliability for the Turkish people.