Çeşitli meme kanseri hücre hatlarında apobec3b ve apobec3g genlerinin ifade düzeyinin analizi ve mutasyon taraması
Investigation of apobec3b and apobec3g genes' expression levels and mutations in different breast cancer cell lines
  1. Tez No: 455239
  2. Yazar: SHAKO HASAN MOHAMMAD MOHAMMAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHRİ İĞCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: APOBEC3B-3G, meme kanseri, QRT-PCR, RT-PCR, mutasyon tarama, APOBEC3B-3G, breast cancer cell lines, qRT-PCR, RT-PCR, Expression level, Screening Mutaion, substitution mutation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
APOBEC enzimleri bağışıklıkta önemli oyunculardır ve kanserleşmeye katkıda bulunabilir. APOBEC3B ve APOBEC3G, sitidini üridine dönüştürerek DNA ve RNA'da mutasyona yol açan sitidin deaminazlara mensuptur. Biz bu çalışmada dört meme kanseri hücre hattında (SK-BR-3, MCF-7, MDA-MB-231 ve CRL-2329) qRT-PCR kullanarak APOBEC3B ve APOBEC3G ifadelenme seviyelerini araştırdık ve gen dizileme kullanarak mutasyon analizi gerçekleştirdik. APOBEC3B MDA-MB-231'de yüksek derecede ifadelenmesine rağmen istatiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). APOBEC3G CRL-2329' da yüksek derecede ifadelenmiştir ancak o da istatiksel olarak önemli bulunmamıştır (p>0.05). Ayrıca MDA-MB hücre hattında (c.239A> G) ve SK-BR hücre hattında (c. 492A> C) olmak üzere APOBEC3B geninde iki yer değiştirme mutasyonu tespit edilmiştir. APOBEC3G'de mutasyon bulunmamıştır. APOBEC3B ve APOBEC3G'nin moleküler mekanizmasının anlaşılması hastalıkların moleküler özellikleri hakkında kesin bilgi verebilir ve meme kanserlerindeki mutasyonun yeni kaynakları hakkında önemli bilgiler elde edilmesini sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
APOBEC enzymes are important players in immunity and may contribute to carcinogenesis. APOBEC3B and APOBEC3G belong to cytidine deaminases that able to mutate DNA and RNA by converting cytidine to uridine. We investigated the expression levels of APOBEC3B and APOBEC3G in four breast cancer cell lines (SK-RB-3, MCF7, MDA-MB-231, CRL 2329) using qRT-PCR and gene sequencing to detect mutation. APOBEC3B was highly expressed in MDA-MB-231, however, statistically not significant (p > 0,05). APOBEC3G was highly expressed in CRL 2329, however, no significance was found (p > 0,05). Also, two substitution mutations in APOBEC3B were detected which are (c.239A> G) in MDA-MB cell line and (c. 492A> C) in SK-BR cell line. No mutation was found in APOBEC3G. Understanding the molecular mechanisms of APOBEC3B and APOBEC3G; may give definitive knowledge about the molecular characteristics of the disease and have aided the crucial information about new source of mutation in breast cancers.