Paroksismal atriyal fibrilasyonlu hastalarda kriyoablasyon sonrası sol atriyal yeniden şekillenmenin değerlendirilmesi
Assessment of the left atrial remodelling in patients with paroxysmal atrial fibrillation after cryoablation
- Tez No: 455273
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KANADAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Paroksismal atriyal fibrilasyon, sol atriyal volüm, sol atriyal volüm indeksi, galektin-3, nötrofil/lenfosit oranı, Paroxysmal atrial fibrillation, galectin-3, neutrophil to lymphocyte ratio, left atrial volume, left atrial volume index
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Paroksismal atriyal fibrilasyon (PAF) tedavisinde kriyoablasyon ile pulmoner ven izolasyonu (PVI) son yıllarda sıklığı artan bir ablasyon yöntemi olarak uygulanmaktadır. Ablasyon tedavisinin ilaçlara göre PAF hastalarını daha fazla sinüste tuttuğu bilinmektedir. Bununla birlikte PVI'nun atriyal yeniden şekillenme üzerine etkisi tam bilinmemektedir. Sol atriyal yeniden şekillenmeyi gösteren önemli parametreler sol atriyal volüm (LAV) ve sol atriyal volüm indeksidir (LAVi). Galektin-3 (Gal-3) ve nötrofil/lenfosit oranı (N/L oranı) kardiyak fibrozis, inflamasyon ve yeniden şekillenmeyi gösteren önemli biyobelirteçlerdir. Bu çalışmada kriyoablasyon ile PVI yapılan hastalarda LAV, LAVi, Gal-3 ve N/L oranı ile AF nüksü arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza semptomatik, en az 1 antiaritmik tedaviye yanıt vermeyen ve kriyoablasyon ile PVI uygulanan 50 PAF'lı hasta dahil edilmiştir. Her hastaya ablasyon öncesi, 6 ay sonrası ve 12 ay sonrası Gal-3, N/L oranı bakılmış, LAV ve LAVi ölçülmüştür. Ablasyon sonrası 6. ve 12. aylarda tüm hastalara AF nüksünü belirlemek için 7 gün süreyle olay kaydedici takılmıştır. 12. ay sonunda hastalar nüks olanlar (n=14) ve olmayanlar (n=36) olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu iki grup arasında LAV, LAVi, Gal-3 ve N/L oranı karşılaştırılarak sol atriyal yeniden şekillenme ve nüks gelişimindeki rolleri değerlendirilmiştir. Bulgular: LAV ve LAVi 12. ayın sonunda nüks gelişen vakalarda anlamlı olarak arttığı görülmüştür. Nüks gelişen hastaların işlem öncesi LAV'leri 41.39±18.13 ml iken 12. ayın sonunda 53.24±22.11 ml olarak ölçülmüştür (p=0.037). LAVi ise işlem öncesi nüks gelişen vakalarda 20.9±8.91 ml/m2 iken 12. ayın sonunda 26.85±11.28 ml/m2'dir (p=0.005). Hem Gal-3 hem de N/L oranı AF nüksünde anlamlı olarak artış göstermemiştir. AF nüksü gelişen hastaların ablasyon öncesi Gal-3 ortalaması 6.34±4.13 ng/ml, ablasyon sonrası 12. ayda 6.66±4.09 ng/ml olarak tespit edilmiştir (p=0.516). N/L oranı ise nüks gelişenlerde ablasyon öncesi 3.15±1.59 103/µl iken ablasyon sonrası 12. ayda 2.28±1.07 103/µl olarak ölçülmüştür (p=0.674). Sonuç: PAF hastalarında kriyoablasyon sonrası yeniden şekillenmenin takibinde ve nüksü öngördürmede LAV ve LAVi kullanılabilir. Gal-3 ve NLR gibi fibrozis belirteçleri AF nüksünü öngördürmede anlamlı değildir.
Özet (Çeviri)
Aim: Cryoballoon-based pulmonery vein isolation (PVI) is a treatment option for paroxysmal atrial fibrillation (PAF) in recent years. It is known that PVI remains sinus rhythm better than medical traetment in PAF patients. At the same time effects of PVI on atrial remodelling is not well understood. Left atrial volume (LAV) and left atrial volume index (LAVi) are the significant parameters for left atrial remodelling. Galectin-3 (Gal-3) and neutrophil to lymphocyte ratio (NLR) are important biomarkers to demonstrate the cardiac fibrosis, inflammation and cardiac remodelling. In this study, we aimed to investigate the relationship between LAV, LAVi, Gal-3 and NLR and AF reccurence. Materials and methos: 50 patients with symptomatic PAF despite 1 antiarrhythmic drug(s), who underwent cryoballoon-based pulmonery vein ablation were enrolled in our study. LAV, LAVi, Gal-3 and NLR were calculated before ablation and after ablation at 6 and 12 months. 7-day event recorder were performed to all patients before ablation and after ablation at 6 and 12 months in order to AF recurrence. Patients were divided into two groups, these are recurrent (n=14) and non-recurrent (n=36). LAV, LAVi, Gal-3 and NLR which evaluate to predict the recurrence, were compared between these two groups. Results: Both LAV nad LAVi were significant high in reccurent group. In recurrent group, before ablation LAV was 41.39±18.13 ml, after ablation at 12 months LAV was 53.24±22.11 ml (p=0.037). LAVi was 20.9±8.91 ml/m2before ablation and 26.85±11.28 ml/m2after ablation at 12 months. Both LAV nad LAVi were significant high in reccurent group. There was no significant difference in Gal-3. In recurrent group mean Gal-3 level was 6.34±4.13 ng/ml before the ablation and 6.66±4.09 ng/ml after ablation at 12 months (p=0.516). Similar to Gal-3, there was no significant difference in NLR. Before the ablation mean NLR was 3.15±1.59 103/µl and 2.28±1.07 103/µl after ablation at 12 months in recurrent group. Both Gal-3 and NLR were not significant in two groups, therefore Gal-3 and NLR are not predictable markers for AF recurrence after ablation. Conclusion: In this studyLAV and LAVi are useful to predict the remodelling of the left atrium and AF recurrence after cryoballoon-based pulmonery vein ablation. However, biomarkers such as Gal-3 and NLR, which demonstrates cardiac fibrosis, are not associated with AF recurrence.