Akıllı telefon ve tablet kullanım süresinin kısa süreli hafıza performansına etkisi
The effect of smart phone and tablet usage time on short term memory performance
  1. Tez No: 455294
  2. Yazar: YEŞİM YENİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCER NACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Beyin, görsel kısa süreli hafıza, hipokampüs, kısa süreli hafıza, tablet ve telefon kullanımı, Short-term memory, the brain, the hippocampus, tablet and phone usage, visual short-term memory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Akıllı telefon ve tablet kullanımının kısa süreli hafızaya etkisini araştırmak. Materyal ve Metot: Çalışmamız İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencileri arasında gönüllülük esasına göre seçilen ve onam formunu inceleyerek çalışmaya katılmayı kabul eden 200 öğrenciyi kapsamaktadır. Çalışma için öncelikle katılan öğrencilere uygun bir ortam sağlandıktan sonra kısa süreli hafıza testi uygulandı.Bu testin ardından çalışmaya katılan her öğrenciye günde kaç saat süre ile akıllı telefon-tablet kullandığı sorularak bir standart forma işlendi. Bulgular: Çalışmamızda belirli saat aralıklarında akıllı telefon ve tablet kullanan ve akıllı telefon ve tablet kullanmayan öğrencilerin; yapılan kısa süreli hafıza testinde aldıkları puan değerleri karşılaştırıldığında, istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0. 05). Sonuç: Çalışmamızda akıllı telefon ve tablet kullanım süresinin kısa süreli hafıza performansını etkilemediği görülmüştür. Gruplar arasında anlamlı bir fark görülmemiştir. Bu sonuç önemli olmakla birlikte bu konuda daha büyük çaplı ve daha ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu açıktır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effect of smart phone and tablet usage time on short term memory performance. Material and Method: Our study included 200 students who were selected on voluntary basis among the İbrahim Hakkı Science High School students, who agreed to participate in the study by reviewing the consent form. After providing a suitable environment to the students participating the study, they were taken the short-term memory test. Following this test, Usage time a day was learned by asking "How many hours a day do you use a smartphone or tablet?'' to all students who participated in the study, and recorded in standard form. Results: In our study, when short-term memory test scores of the students who were using smartphones and/or tablets in the specific time interval, and also the students who were not usingany smartphone and/or tablet, there was no statistically significant difference (p>0. 05). Conclusion: In our study, usage time of smartphone and/or tablet does not affect the short term memory performance. There were no significant differences among groups. Although this result isimportant, it is clear that further studies in large scale on this issue is needed.