Kontraseptif niyet ölçeği'nin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması
Reliability and validity study of contraceptive intent questionnaire
- Tez No: 455310
- Danışmanlar: PROF. TÜRKAN PASİNLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aile Planlaması, Family Planning
- Anahtar Kelimeler: Güvenirlik ve geçerlilik, kontraseptif, niyet, ölçek, Contraceptive, intent, tool, validity and reliability
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Bu araştırma, kadınların doğurganlık dönemindeki kontraseptif niyetini belirleyen, Kontraseptif Niyet Ölçeği'nin Türkçe formunun geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasını yaparak Türk toplumuna uygunluğunu değerlendirmektir. Materyal ve Metot: Metodolojik türde yapılan bu araştırma, Sağlık Bakanlığına bağlı Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezinde Aralık 2015-Haziran 2016 tarihleri arasında yapılmıştır. Bir aile planlaması yöntemi kullanmak için veya halen kullandığı yöntemi değiştirmek için ilgili merkeze başvuran kadınlar araştırmanın evrenini oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, araştırmaya alınma kriterlerini sağlayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 202 kadın araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Verilerin toplamasında“Kişisel Bilgi Formu”ve“Kontraseptif Niyet Ölçeği'nin Tükçe Formu”kullanılmıştır. Geçerlilik-güvenilirlik analizinde dil, kapsam, yapı geçerliği ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Bulgular: Kontraseptif Niyet Ölçeği'nin çeviri-geri çevirisi yapılarak dil geçerliliği sağlanmış, daha sonra uzman önerileri doğrultusunda gerekli düzeltmeler yapılarak kapsam geçerliliği sağlanmıştır. Ölçeğin yapı geçerliliğini belirlemek için yapılan açıklayıcı faktör analizi sonucunda tek bir yapıda ve faktör yüklerinin uygun aralıkta olduğu (0.33-0.72) belirlenmiştir. Ölçeğin iç tutarlık analizinde; Cronbach alfa katsayısının 0.82, madde-toplam puan korelasyonlarının 0.25-0.62 arasında olduğu belirlenmiş ve ölçekten herhangi bir madde çıkarılmamıştır. Sonuç: Kontraseptif Niyet Ölçeği'nin Tükçe versiyonunun geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to determine reliability and validity study of Turkish Version of“Contraceptive Intent Questionnaire”, which assesses women's intention of using contraceptive in reproductive period. Material and Method: This methodological research was conducted between December 2015 and June 2016 in Center of Women's Child Health and Family Planning, Erzurum. The population was women who coming to the clinic to start a new birth control method or requesting to switch to a new method. Study included 202 women who met the inclusion criteria and agree to participate without any sample selection. Data were collected by using“Personal Information Form”and“Contraceptive Intent Questionnaire”. Validity and reliability were analyzed by using language and content validity, explanatory factor analysis, Cronbach's Alpha coefficient and item-total score correlation methods. Result: Linguistic validity was verified by the translation-back-translation of Contraceptive Intent Questionnaire. Content validity was ensured by doing required corrections according to the recommendation of expert assessments. Construct validity was determined by performing explanatory factor analysis. It found that questioner fit one factor model which component matrix of each items in appropriate range (0.33-0.72). Internal consistency analysis determined that Cronbach's Alpha value is 0.82, item-total score correlations were between 0.25-0.62 and no item was removed from the scale. Conclusion: Turkish version of Contraceptive Intent Questionnaire was found to be a valid and reliable assessment tool.