Akü kurşununda bulunan selenyum diferansiyel puls polarografisi ile tayini için yöntem geliştirilmesi
  1. Tez No: 45537
  2. Yazar: HALİT ARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDOĞAN HASDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Selenyum, Akü, DPP
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
AKÜ KURŞUNUNDA BULUNAN SELENYUMUN DHERANSİYEL FULS POLAROGRAFİSİ İLE TAYİNİ İÇİN YÖNTEM GELİŞTİRİLMESİ Yüksek Lisans Tezi Hal i t ARSLAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ EEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül, 1995 OZ Bu çalışmada akü kurşununda bulunan selenyumun diferan siyel puis polarografisi ile tayini araştırılmıştır. Bu tayinde ortamda çok fazla olan kurşunun bozucu etkisi görül müş ve kurşunun ortamdan uzaklaştırılmasına çalışılmıştır. Bunun için ekstraksiyon, adsorpsiyon, flotasyon, çöktürme vb. metodlar uygulanmış fakat başarılı sonuç alınamamıştır. Bunun üzerine Pb-Sb-Sn-Se karışımının pH 2 HN03 destek elektrolitli ortamda -0,20 V' da vermiş olduğu pikten yararlanarak selenyumun dolaylı yoldan tayini yapılmıştır. Bunun için, Pb- Sb-Sn-Se den oluşan standart numuneler hazırlanmış, bu numunelerdeki selenyum %0,53 hata ile tayin edilmiştir. Aynı yöntem doğrudan akü numunesine uygulanmış ve akü deki selenyum kütlece % 0,0006 olarak bulunmuştur. Bilim kodu : 405 05 00
Özet (Çeviri)
DETERMINATIN OF SELENIUM IN LEAD ACID BATTERY BY DIFEERANTIAL POLS POLAROGRAPHY (M.Sc. Thesis) Hali t ARSLAN GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September, 1995 ABSTRACT In this study, selenium in lead acid battery was determined by differantial puis polarography. The separation of lead was tried in bulk solution due to the interference of Pb and Se. This was carried out by extraction, adsorption, flotation and precipitation methods. But they were found to be not successfull. Then, HNO3 supported electrolyte was tried at pH 2, and Se was determined indirectly. Therefore, standard Pb-Sb-Sn-Se solutions were used and selenim was determined with 0.53% relative error. The same method was applied for lead acid battery grid and selenium was found to be as 0,0006% (m/m). Science code Key words Page number Adviser : 405 05 00 : Selenium, Lead acid battery, DPP : 73 : Yrd.Doç.Dr. Erdoğan HASDEMÎR II