Bazı silajlık mısır (Zea mays) çeşit ve çeşit adaylarının Ödemiş ve Kiraz lokasyonlarındaki adaptasyon ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
Determination on the adaptation ability and quality properties of some corn varieties and promising genotypes for silage production in Odemis and Kiraz locations
- Tez No: 455622
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE İLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ödemiş mısır silajı, Kiraz mısır silajı, mısır silaj kalitesi, mısır adaptasyon denemesi, mısır çeşidi ve çeşit adayı, kuru madde verimi, Ödemiş corn silage, Kiraz corn silage, quality of corn silage, adaptation trial of corn, varieties and promising genotypes of hybrid corn, dry matter yield
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tohumluk Bilimi ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırma; Ödemiş-İzmir ve Kiraz-İzmir koşullarında, bazı silajlık mısır çeşitlerinin ana ürün olarak yetiştirildiklerinde sergileyecekleri performansları belirleyebilmek amacıyla yürütülmüştür. 2015 yılında gerçekleştirilen bu araştırma, tesadüf blokları deneme desenine uygun biçimde 2 lokasyon ve 4 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Araştırmada 8 farklı hibrid silajlık mısır çeşidi ve çeşit adayı ( Inove, DKC-955, Impacto, Somma, Maximus, Burak, 31Y43, Reserve) kullanılmıştır. Denemede, bitki boyu, koçan yüksekliği, koçan ağırlığı, sap ağırlığı, yaprak ağırlığı, yeşil ot verimi, ham protein oranı, ham selüloz oranı, kuru madde oranı ve kuru madde verimi olmak üzere silaj kalite değerleri incelenmiştir. Araştırma sonucuna göre; sırasıyla Ödemiş ve Kiraz lokasyonu ortalamalarına bakıldığında; bitki boyu 3,266-3,767 m, koçan yüksekliği 1,374-2,075 m, koçan ağırlığı 0,163-0,319 kg, yaprak ağırlığı 0,312-0,448 kg, sap ağırlığı 0,567-0,96 kg, yeşil ot verimi 10632,56-13477,46 kg ve kuru madde verimi ise 3608,11-2479,72 kg/da arasında değişiklik göstermiştir. Ödemiş lokasyonu için yapılan laboratuvar analizi sonuçlarına göre ise; kuru madde oranı % 20,6-29,0, ham protein oranı % 6,16-8,61 ve ham selüloz oranı %25,7-33,4 arasında değişiklik göstermiştir. Elde edinilen bilgiler ışığında Doğu İzmir ilçeleri olan Ödemiş ve Kiraz lokasyonlarında Somma aday çeşidi ve Inove çeşidinin yüksek kuru madde verimleri ve silaj kalite özelliklerinin de yüksek olmasından dolayı ümitvar çeşit oldukları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was conducted in order to determine the performance of some corn varieties when they were grown as the main product in Ödemiş-İzmir and Kiraz-İzmir conditions. This study was conducted in randomized complete block design with two locations and 4 replications. Eight different varieties and promising genotypes of hybrid corn (Inove, DKC-955, Impacto, Somma, Maximus, Burak, 31Y43, Reserve) are used in this research. Moreover, quality characteristics such as plant height, cob height, cob weight, scape weight, leaf weight, green forage yield, protein content, cellulose content, dry matter content and dry matter yield were investigated. According to the research, average results of plant height, cob height, cob weight, leaf weight, scape weight, green forage yield and dry matter yield were ranged in Ödemiş and Kiraz locations 3,26-3,76 m; 1,374-2,075 m; 0,16-0,32 kg; 0,31-0,45 kg; 0,57-0,96 kg, 10632,6-13477,5 kg and 3608,11-2479,72 kg/da, respectively. Dry matter content, protein and cellulose contents of the corn silage varieties in Ödemiş location ranged as % 20,6-29,0 , % 6,16-8,61 , % 25,7-33,4, respectively. According to the obtained results, promising varieties, Somma and Inove have shown high dry matter yield and high silage quality. Therefore, Somma promising genotypes and Inove variety can recommended for Ödemiş and Kiraz locations.