Alcı-Aşağı Yurtçu bölgesi geç kretase yaşlı İncirli formasyonunun ostrakod biyostratigrafisi, kronostratigrafisi ve paleoortamsal yorumu, Güneybatı Ankara
Ostracoda biostratigraphy, chronostratigraphy and paleoenvironmental interpretation of the late cretaceous Incirli formation in the Alci-Asaği Yurtçu region, Southwest Ankara
- Tez No: 455714
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL TUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alcı Havzası, İncirli Formasyonu, Ostrakod, Santoniyen-Kampaniyen, Alcı Basin, İncirli Formation, Ostracoda, Santonian-Campanian
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Çalışma, Ankara ilinin 40 km güneybatısında yer alan Alcı ve Aşağı Yurtçu yerleşimleri arasında KD-GB doğrultulu uzanıma sahip İncirli Formasyonu (Alcı Havzası)'nda gerçekleştirilmiştir. Transgresif karakterdeki İncirli Formasyonu, tabanda temeldeki Geç Jura-Erken Kretase yaşlı kireçtaşlarından türemiş kötü boylanmalı, monojenik çakıltaşlarının baskın olduğu kırmızı renkli flüviyal bir istif ile başlamaktadır. Formasyon dereceli olarak kumtaşlarına geçmekte ve en üstte koyu gri-mavi renkli marn ve çamurtaşları izlenmektedir. Ankara Alcı Havzası'nda Geç Kretase dönemi boyunca çökelmiş olan İncirli Formasyonu'nda ostrakod faunası, formasyonda ölçülen 2 adet stratigrafik kesitten derlenen 37 adet örnek incelenerek belirlenmiştir. İncelemeler sonucunda 14 adet ostrakod cinsi ve 4 adet isimlendirilmeye açık bırakılmış ostrakod cinsi saptanmıştır. Saptanan 14 ostrakod cinsine ait 27 taksondan 11 adedi önceden tanımlanmış türler olup 12 adet tür isimlendirilmeye açık bırakılmıştır. Saptanan ostrakod türlerinin ortamsal yayılımlarına dayanarak İncirli Formasyonu'nun sığ denizel neritik ortam koşullarında çökeldiği sonucuna varılmıştır. Saptanan ostrakod türlerinin kronostratigrafik yayılımları göz önüne alındığında İncirli Formasyonu'nun oluşum yaşı Santoniyen-Kampaniyen olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out on the İncirli Formation (Alcı Basin) that crops out along a NE-SW trending direction between Alcı and Aşağı Yurtçu districts, located 40 km southwest of Ankara. The trangressive İncirli Formation starts with red fluvial sequence dominated by poorly sorted, monogenic conglomerate derived from the underlying Late Jurassic-Early Cretaceous limestones. The formation progressively passes to sandstones, and dark gray-blue marls and mudstones are observed in the uppermost part. The ostracoda fauna of the İncirli Formation, that was deposited during the Late Cretaceous period in the Alcı Basin of Ankara, is determined from the 37 samples gathered from the 2 measured stratigraphic sections. During the examinations, 14 different genera and 4 genera that was left open to nomenclature has been determined. While only 11 of the 27 determined taxa of ostracoda were previously defined, the remaining 12 taxa are left open to nomenclature. In consideration of the environmental diffusion of the determined ostracoda genera, its concluded that the İncirli Formation deposited in shallow marine neritic environmental conditions. According to the chronostratigraphic ranges of the determined ostracoda species, the age of the deposition of the İncirli Formation is determined as Santonian-Campanian.