Çocuk ihmaline yol açabilecek risk faktörlerinin ve hekimlerin çocuk ihmaline ilişkin farkındalığının belirlenmesi
Determine the risk factors of child neglect and the awareness of the doctors about the child neglect
  1. Tez No: 455734
  2. Yazar: GÜLAY KUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL ULUKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ihmali, eğitim, hekimlerin farkındalığı, risk faktörleri, sıklık, Awareness of doctors, child neglect, education, risk factors, frequency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Çocuk ihmaline yol açabilecek risk faktörlerinin ve hekimlerin çocuk ihmaline ilişkin farkındalığının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Dr Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Özel Akay Hastanesi?nde çalışmakta olan çocuk hekimi ve çocuk sağlığı ve hastalıkları araştırma görevlileri ile onların hizmet verdiği polikliniklere başvuran hasta ebeveynlerinin oluşturduğu evrende yapılmıştır. Örneklemi bir üniversite ve bir devlet hastanesinde çalışmakta olan toplam 13 araştırma görevlisi ve bir özel hastanede görev yapan 2 çocuk hekimi ile toplam 800 hastanın ebeveyni oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen, hekimler için 14 sorudan oluşan 2 sayfalık, ebeveynler için 90 sorudan oluşan 9 sayfalık standart birer anket formu kullanılmıştır. Hekimler anketleri kendileri doldurmuştur. Ebeveyn anketi ise ebeveynin kendisi tarafından, okuma yazma sorunu olan ebeveynler için araştırmacı veya bir anketörün yardımıyla doldurulmuştur. Hekimlere uygulanmış olan anket formunun birinci bölümünde sosyodemografik özellikler, yaş, cinsiyet, medeni durum, çocuk sayısı, mezun olunan tıp fakültesi, mezuniyet yılı, meslekte çalışma yılı, çocuk ihmali ve istismarı konusunda herhangi bir eğitime katılıp katılmama durumu, mezun olunan fakültede ve çalışılan hastanede çocuk ihmal ve istismarı ile ilgili bir ekip olup olmadığı sorgulanmıştır. İkinci bölümde hekimlerin 1 haftalık poliklinik hizmeti sürecinde çocuk ihmali durumuyla karşılaşma sıklıkları ve bu durum karşısındaki yaklaşımlarına yönelik sorulara verdikleri yanıtlar değerlendirilmiştir. Ebeveynlere uygulanan anket formunun birinci bölümünde sosyodemografik özellikler, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, anne-baba olma yaşı, çocuk sayısı, meslek, gelir durumu, ev koşulları değerlendirilmiştir. İkinci bölümünde o gün muayeneye getirilen çocukla ilişkili olmak üzere; çocuğun yaşı, cinsiyeti, natal öyküsü, sağlık, psikososyal gelişim ve eğitim durumuyla ilgili bilgiler, anne ve babanın çocuğa zaman ayırıp ayırmadıkları, çocuğa ayrılan sürede onunla hangi konularda ilgilendiklerine yönelik sorular yer almaktadır. Verilerin analizi SPSS for Windows 16.0 paket programında yapıldı. Bulgular ki kare testi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmamızın sonucunda çocuklardan yaklaşık dörtte üçünde sağlık ve eğitim alanında ihmal, yarısında sosyal destek ihmali, dörtte birinde beslenme ihmali, dörtte birinde gelişimin desteklenmesinin ihmali, yaklaşık onda birinde güvenliğin ihmali ( kaza, yaralanma, zehirlenme ) ve yüzde ikisinde bakım (hijyen) ihmali saptanmıştır. Araştırmamızın sonucunda, ebeveynin çocuk sayısının 3 veya üstünde olması durumunda çocuğa yönelik sağlık ihmalinin 1,8 kat, hijyen ihmalinin 4,2 kat, gelişimin desteklenmesinin ihmalinin 2 kat, eğitimle ilgili konularda ihmalinin 2.7 kat, sosyal destek ihmali açısından riskin 1,5 kat; ailede sigara kullanan birey varlığı durumunda çocuğa yönelik sağlık ihmalinin 1,5 kat, beslenme ihmalinin 1,5 kat, eğitim ihmalinin 2 kat, sosyal destek ihmali açısından riskin 1,5 kat; ailede alkolik birey varlığı durumunda çocuğa yönelik sağlık ihmali riskinin 1,2 kat; ebeveynin eğitiminin ilköğretim düzeyinde ya da daha altında olması durumunda çocuğa yönelik sağlık ihmalinin 1,8 kat, beslenme ihmalinin 2,6 kat, gelişimin desteklenmesi ihmalinin 2,3 kat, eğitimle ilgili konularda ihmal açısından riskin 3,5 kat; aylık gelir miktarının 1500 TL veya altında olması durumunda çocuğa yönelik beslenme ihmalinin yaklaşık 2 kat, eğitim ihmalinin yaklaşık 3 kat, gelişimin desteklenmesi ihmali açısından riskin ise yaklaşık 1,5 kat arttığı saptanmıştır. Hekimlerden yaklaşık üçte biri son bir hafta içinde gördüğü hastalar arasında çocuk ihmal saptadığını ifade etmiştir. Bu hekimlerin son bir haftada görmüş oldukları olgular arasında ihmal saptama oranı % 3,9 olarak saptanmıştır. Hekimlerin ihmale uğrayan olgular için herhangi bir girişimde bulunmadıkları saptanmıştır. Sonuç: Bu bulgular sonucunda görüldüğü gibi çocuk ihmali halen göz ardı edilmeye devam edilen bir sorundur. Ayrıca çocuk ihmali olgularını fark eden hekimlerin bu konuda herhangi bir girişimde bulunmadıkları da görülmektedir. Bu nedenle hekimlerin çocuk ihmali konusundaki eğitimine; çocuk ihmalinin, sıklığını ve risk faktörlerini belirleyecek çalışmalara öncelik verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the risk factors of child neglect and the awareness of the doctors about the child neglect. Method: This research was carried out on the doctors who were working in the general pediatry policlinics of Ankara University the School of Medicine, Dr Sami Ulus Women Health and Obstetrics and Pediatry Hospital, Special Akay Hospital and on the parents who brought their child to these hospitals pediatry policlinics. The sample of the research is composed by 13 pediatry residents who were working in university hospital and research hospital, 2 pediatricians working in a special hospital and the parents of 800 children. To collect data we use 2 different questionnaire. One is for the doctors and the other is for parents. The doctor?s questionnaire is composed of 14 questions. The parent?s questionnaire is composed of 90 questions. The doctors and the parents filled the questionnaire themselves. But the questionnaires of the parents who didn?t know how to read were filled by the researcher or an interviewer. The first part of doctor?s questionnaire includes the information of the doctor?s age, gender, marital status, children number, the school that he or she graduated, the graduation year, how long she or he has been working as a doctor, their knowledge status about child neglect and if they join an extra education about child abuse and neglect. The second part of doctor?s questionnaire includes the information about how many patients the doctor saw in a week were neglected and what the doctor did about each neglected child. The first part of parent?s questionnaire includes the information of the parent?s age, gender, marital status, education status, children number, profession, occupation, monthly income, hause status. The second part of parent?s questionnaire includes the information about the child who was taken to hospital: age, gender, health condition, education and development, the time that the parent spare to his or her child. An SPSS (SPSS for Windows 16.0 ) program was employed for statistical analysis of data. Data is evaluated by chi-square test. Results: We found out medical and educational neglect in nearly three-fourths of children, social neglect in nearly half of the children, nutrition and developmental neglect in nearly one-forths of children, exposure to household hazards nearly one-tenth of children and inadequate hygiene in % 2 of the children. We found out that the medical neglect increases 1,8 fold, inadequate hygiene of children increases 4,2 fold, developmental neglect increases 2 fold, educational neglect increases 2,7 fold and social neglect increases 1,5 fold if the parents have 3 or more children. The medical neglect increases 1,5 fold, nutrition neglect increases 1,5 fold, educational neglect increases 2 fold and social neglect increases 1,5 fold if there is a smoking person in the family. The medical neglect increases 1,2 fold if there is alcohol misuser in the family. The medical neglect increases 1,8 fold, nutrition neglect increases 2,6 fold, educational neglect increases 3,5 fold and developmental neglect increases 2,3 fold if the parents education level is primary school. The nutrition neglect increases 2 fold, educational neglect increases 3 fold and developmental neglect increases 1,5 fold if the parents monthly income is 1500 TL and less. The one-third of doctor?s said that they saw neglected children among the patients that they examine last week. They added that the frequency of child neglect among their patients is % 3,9. Any one among the doctors attempted for the neglected children. Conclusion: It? seen clearly from this findings that child neglect is a problem that is still ignored by the doctors and the doctors who saw neglected children attempted anything for them. So it?s important to increase the number of research about risk factors and freguency of child neglect. It is also important to give information programs about child neglect to doctors.