Ebeveynlerin çocuk istismarı ve ihmaline yönelik bilgi, tutum ve farkındalık düzeyleri
The knowledge, attidue and awareness levels of parents about child abuse and neglect
  1. Tez No: 547690
  2. Yazar: ISMAHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAMİ ÜNLÜOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk istismarı ve ihmali, aile hekimliği, farkındalık, Child abuse and neglect, family medicine, awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Çocuk istismarı ülkemizde ve dünyada verilerin aksine sık karşılaşılan, ancak çoğu zaman gizli tutulması, mağdurlarının dile getirememesi, tekrarlanabilir nitelikte olması ve bireyin yaşamında uzun süreli etkilerinin olması nedeniyle, bireysel ve toplumsal açıdan önemli bir sağlık sorunudur. Bu çalışmada çocuklarıyla hastaneye başvuran ebeveynlerin çocuk istismarı ve ihmali konusundaki bilgi, tutum ve farkındalık düzeylerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmaya 15.06.2018-31.12.2018 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Genel Pediatri ve Sosyal Pediatri Poliklinikleri'ne çocuklarıyla başvuran 537 katılımcı dâhil edilmiştir. Katılımcıların %96.3'ü istismarı, %96.2'si ihmali bildiğini belirtmiş, en çok bilgi kaynağı internet olarak saptanmıştır (%76.7). İstismar ile karşılaşıldığında katılımcıların %95.2'si durumu polise bildireceğini, %8.4'ü durumu yakınları ile paylaşacağını, %9.8'i ise kendisi çözümlemeye çalışacağını belirtmiştir. Katılımcılara göre çocuk istismarını önlemede en önemli yol eğitimdir. Çocuk istismarı ve ihmali konusundaki farkındalığın arttırılması ve anne-babaların, çocukların korunma alanında çalışan tüm meslek gruplarının (öğretmenler, aile hekimleri gibi) işbirliği içinde çalışmaları gerekmektedir. Bebeklere ve çocuklara yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin büyük bölümünü gerçekleştiren aile hekimi, çocuk istismarı ve ihmalinin önlenmesinde, tanı ve tedavisinde, istismara uğramış çocukların rehabilitasyon sürecinde aktif rol almalıdır.
Özet (Çeviri)
Child abuse is an important health problem both individually and socially due to kept secret most of the time, inability of victims to speak, be reproducible and the long-term effects of the individual's life and our country and in the world. In this study, it was planned to determine the level of knowledge, attitude and awareness of parents who applied to their hospital with their children in child abuse and neglect. In The study, 537 parents were included in the General and Social Pediatrics Clinics of the Department of Pediatrics, Eskişehir Osmangazi University Health Application and Research Hospital between June 15, 2018 and December 31, 2018. Of the participants, 96.3% known the abuse and 96.2% known the neglect, and most of the source of information was internet (76.7%). In the case of abuse, 95.2% of the participants stated that they will inform the police, 8.4% stated that they will share the situation with their relatives and 9.8% will solve the problems by themselves. According to the participants, education is the most important way to prevent child abuse. About increasing awareness of child abuse and neglect parents and all occupational groups (teachers, family physicians) working in the field of protection of children should work in cooperation. The family physician who performs most of the preventive health services for babies and children should take an active role in the prevention, diagnosis and treatment of child abuse and neglect, and in the rehabilitation process of abused children.